Küçük Avrupa ülkesi Estonya, düzenleme onayı arayan kripto şirketleri için bir çıkış yoluydu. Ancak yasanın hayal edilenden daha katı olduğu kanıtlandı.
Haberin Özeti
- Bu yıl Estonya’da binden fazla startup kripto lisanslarını kaybetti.
- Ülkenin Maliye Bakanlığı, kripto sektörünün kara para aklama riskinin yüksek olması sebebiyle böyle bir durumun ortaya çıktığını belirtti.
- Kripto dolandırıcılığının ayrı bir Estonya hukuk programı nedeniyle de geliştiği iddia ediliyor.
Estonya Maliye Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, merkezi Estonya’da bulunan binden fazla kripto girişiminin 2020 yılında yasal lisanslarını kaybettiğini açıkladı.
Maliye Bakanı Veiko Tali, Hükümet Kara Para Aklamayla Mücadele Komisyonu üyeleri arasında yapılan bir toplantıda, kripto işletmelerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Yeni Yasalarla Katı Önlemler Alınmıştı
Tali, hükümetin kripto işleri için “inceleme ve müdahale araçlarının” daha önce sınırlı olduğunu, ancak 2020’de uygulamaya giren yeni yasalarla katı önlemler alınabildiğini ekledi.
Tali, “Bu şirketlerin çoğunun Estonya ile bağlantısı asgari düzeydedir ve bazı şirketlerin müşterilerinin yabancı ülkelerden olması dikkat çekmiştir.” dedi.
Kripto şirketleri, endüstrinin büyümesine rağmen, işlerinin yasal yönlerinden tarihsel olarak hep zarar gördü. Çoğu ülke kripto para birimlerini yasal olarak tanımıyor ve büyük bankalar, kripto işletmeleriyle ilgili olduğu tespit edilen hesapları bloke ederek sürekli yeni engeller oluşturuyor.
Kripto Şirketleri, Kara Para Aklama Riskini Artırıyor mu?
Estonya gibi ülkeler bu sorunu çözmeye çalıştı. 2019’da, yatırım çekmek amacıyla kripto lisans planını uygulamaya koydu.
Ancak, şirketler lisansları almak için acele etseler bile planlar gerçeğe dönüşmedi. Estonya Mali İstihbarat Birimi, kripto şirketlerinin diğer sektörlere kıyasla kara para aklama riskinin yüksek olduğunu ve istenmeyen olayları önlemek için düzenleyici gözetimi artıracağını söyledi.
Son yayınlanan raporda ise; yeni düzenlemelerin 1.000 işletmeyi çökerttiği ancak 400’den fazla şirketin hala ülkede faaliyet gösterdiği belirtildi. Bu şirketlerin, müşteri tanıma konusunda katı davrandığının ve kara para aklamayı önleme yasalarına bağlı kaldığının altı çizildi.
Bu yılın başlarında yayınlanan başka bir rapor ise, Estonya’nın diğer milletlerden kişilere dijital kimlikler veren, banka hesapları ve işletmeler açmalarını sağlayan “e-ikamet” programının da kripto dolandırıcıları arasında popülaritesinin arttığını iddia etmişti.