Son güncelleme: 1 hafta önce
Kripto kışı geldi ve tüm şiddetiyle devam ediyor. Pek çok yatırımcı ciddi miktarlarda para kaybetti. Pek çok hedge fonu ve kripto firması zor zamanlar yaşıyor. Ancak bu düşüşten kâr elde etmeyi bilen fonlar da var: Algoritmik fonlar!
Öncelikle algoritmik fon derken neyi kastediyoruz ona bakalım. Normal hedge fonlarında paranın ya da coinlerin nasıl değerlendirileceğine o fonu yönetenler karar verir. Algoritmik fonlar da ise yatırım kararlarını tamamen bilgisayar algoritmaları veriyor ve verilere göre algoritmaların yönettiği fonlar daha doğru karar veriyor.
Bir grup küçük hedge fon grubu, kripto para piyasasından trilyonlarca doları silip götüren çöküşten kâr elde ediyor.
Kripto ve diğer piyasalardaki fiyat hareketlerini tahmin ve takas etmek için algoritmalar kullanan bazı bilgisayar destekli fonlar, diğer birçok yatırımcının büyük kayıplar yaşamasına rağmen, Bitcoin ve Luna gibi varlıklardaki hızlı düşüşlerden kazanç elde etti.
Bu tür işlemlerden kazanç elde eden yatırımcılar arasında, Cayman Adaları’nda kurulu olan KPTL Arbitrage Management’ın kurucu ortağı olan eski Lehman Brothers ve Morgan Stanley çalışanı Jay Janer yer alıyor.
Stratejisinin bir parçası olarak yükselen ve düşen kripto vadeli fiyatları üzerinde işlem yapan Appia fonu, geçen ay 40 milyar dolarlık çöküş yaşayan Luna’dan kâr etmeyi başardı. Luna birkaç gün içinde 80 dolardan sıfıra düşmüştü. Fonun kullandığı algoritma, Luna’nın hızlı düşüşünden yararlanmak için hızlı bir şekilde otomatik olarak short pozisyonlar açtı ve herkes kaybederken kazanmayı bildi.
Fonun kurucusu Janer Financial Times’a yaptığı açıklamada,
“Luna’dan iyi para kazandık. Algoritmamız piyasada olup biteni takip etti. Piyasa çökmeye başlayınca devreye girdi” dedi.

Janer, fonunun Luna fiyatındaki düşüşün yaklaşık üçte ikisini yakaladığını tahmin ediyor. Fon sadece küçük kripto paralara değil, Bitcoin ve Ethereum gibi büyüklere karşı da short ya da long pozisyonlar alıyor.
Bu kadar çok hareket eden bir pazara sahip olmak harika. Bu kadar çok hareket eden başka bir pazar bilmiyorum. – Jay Janer, KPTL Arbitrage Management Kurucu Ortağı
Verilere göre, KPTL fonu bu yıl yaklaşık %20 artarken, hedge fonları bu yılın ilk beş ayında ortalama %2.9 değer kaybetti.
Elbette düşüşte tek kazanç elde eden KPTL fonu değildi. Benzer şekilde Londra merkezli fon yöneticisi Atitlan Asset Management da Luna’nın çöküşünde hızlı bir şekilde short pozisyon alarak kâr etti.
Birçok kripto yatırımcısı için bu yıl son derece sancılı geçti. Bitcoin, geçen Kasım ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana değerinin %70’ini kaybetti ve kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri, yaklaşık 3.2 trilyon dolardan 1 trilyon doların altına düştü.
Singapur merkezli Three Arrows Capital, bu düşüşlerden muzdarip olan yüksek profilli hedge fonları arasında yer alıyor. Şirket aldığı pozisyonların kötüye gitmesinin ardından bu ayın başlarında marj çağrılarını karşılayamadı. Three Arrows Capital piyasada pek çok büyük oyuncudan borç aldığı ve bu borçları geri ödeyemediği için zincirleme etki yaratıyor. 3AC’nin borcunu geri ödeyemediği bir diğer büyük oyuncu da Voyage Digital. Toronto borsasında işlem gören Voyage Digital 3AC’ye verdiği borçları geri alamadığını açıklamasının ardından hisseleri dün %50’nin üzerinde çöktü.
Birçok büyük hedge fonu, geleneksel pazarlarda büyük pozisyonlara girmekten kaçmaya ve kazançlarını iyileştirmeye çalışırken, son yıllarda kripto vadeli işlemleri gibi daha niş pazarlara yöneliyorlar.
Systematica Investments da, Bitcoin ve Ethereum’daki satışlardan para kazananlar arasında yer alıyor. Şirketin yönettiği 6.7 milyar dolarlık Alternatif Piyasalar fonu bu yıl %15.9 arttı.
Londra merkezli hedge fonu Florin Court da kazananlar arasındaydı. Bu yıl yaklaşık %15 artış yaşayan Florin Court fonu yöneticileri, kriptoda açtıkları short pozisyonların son zamanlarda kendileri için güçlü getiriler sağladığını ve zaten aylardır çok net bir düşüş trendi olduğunu söylediler.