İngiltere, Leicestershire’daki bir Bitcoin madencisi, 44.000 Dolar değerinde elektrik çalarak Bitcoin madenciliği yaptı. Suçun tespit edilmesinin ardından madenci hapse atıldı.
Haberin Özeti
- İngiltere, Leicestershire’daki bir Bitcoin madencisi, 44.000 Dolar değerinde elektrik çalarak Bitcoin madenciliği yaptı.
- Madenci, 11 Ekim’de görülen mahkemesinin ardından toplam 13 ay 2 hafta hapis cezasına çarptırıldı.
40 yaşındaki Sanjay Singh, İngiltere’nin Leicestershire kentindeki iki tesiste Bitcoin madenciliği yapmak için 32.000 Euro (44.000 Dolar) değerinde elektrik çaldı. Madenci, hapse atıldı.
Kraliyet Savcılık Servisi’nden Andrew Baxter konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bitcoin girişiminden para kazanma işindeydi; ancak operasyonu yürütmek için gereken makineleri çalıştırma maliyetini karşılayacak kadar dürüst değildi.” ifadelerini kullandı.
Singh, 11 Ekim’de görülen mahkemesinin ardından toplam 13 ay 2 hafta hapis cezasına çarptırıldı.
Bitcoin Madencisi Bunu Nasıl Yaptı?
Singh, ilk olarak, bir güç sağlayıcısının, madencilik faaliyetinin sistemi aşırı yüklemesinden kaynaklanan bir arızayla ilgili soruşturma açmasıyla tespit edildi.
Soruşturma kapsamında Singh’in tesislerinin detaylı olarak incelenmesi ile birlikte, Bitcoin madencisinin yüklü miktarda kaçak elektrik kullandığı belirlendi.
Bitcoin Madenciliği ve Elektrik Tüketimi
Bitcoin madenciliğinin muazzam düzeyde elektrik tükettiği artık tüm dünya tarafından biliniyor.
Cambridge Üniversitesi’ne göre, Bitcoin ağı yılda yaklaşık 100 terawatt-saat (TWh) elektrik tüketiyor. Bu, Bitcoin ağının pek çok ülkeden daha fazla elektrik tükettiği anlamına geliyor.
Söz konusu yüksek elektrik tüketimi, çevre üzerinde olumsuz ve yaygın olarak da eleştirilen bir etki bırakıyor. Yine Cambridge Üniversitesi verilerine göre, Bitcoin ağının sadece %39’u yenilenebilir enerji kaynakları tarafından besleniyor.
Dün yayınlanan yeni veriler ise ABD’nin şu anda Bitcoin madenciliği anlamında dünyanın lider ülkesi konumuna yükseldiğini gösteriyor. Bahar aylarından bu yana Çin’de uygulanan kripto madenciliği yasakları ise ABD’nin bu anlamda lider konuma yükselmesindeki temel tetikleyici etken olarak görülüyor.