Bitcoin Çin’den gelen denetimlerin sıkılaştırılması haberlerine rağmen son dip noktasından %24’lük bir yükseliş göstermeyi başladı ancak toparlanma süreci 34.000 dolar ile 37.000 dolar arasında bulunan büyük teknik direnç ile mücadele etmeye çalışıyor.
Dünyanın en büyük kripto parası olan Bitcoin, 22 Haziran’da son beş ayın en düşük seviyesi olan 28.600 dolara gerilemesinin ardından üç gün içerisinde tekrardan 35.517 dolara yükselmişti.
Toparlanma süreci, Mayıs ayının ortalarından bu yana yükselişleri tam 6 kez reddeden bir aşağı yönlü trend çizgisine takıldı. Eğimli trend çizgileri, yatırımcılar tarafından fark edildikleri andan itibaren destek ve direnç görevi görmeye başlıyorlar. Trend çizgisi yukarı yönlü hareketlerde zemin çizgisini, aşağı yönlü hareketlerde ise tavan bölgesini oluşturarak mevcut momentumun devamına neden oluyorlar.
Bitcoin fiyatı bu trend çizgilerine değdikçe ve gittikleri yönden bu yüzden geri döndükçe trend çizgilerinin de gücü artıyor.
13 Haziran’da fiyatlar son zamanların en yüksek değeri olan 41.341 dolara çıkarak bu trend çizgisinden “yalancı” bir ayrılış gerçekleştirmişti. Kısa bir süre sonra da fiyat tekrardan trend çizgisine inmişti.
22 Haziran’da 28.000 Dolar Seviyesi Görüldü
Gerçekleşen bu yükselişten sonra trend çizgisinin yatırımcılar için destek bölgesi haline gelmemesi ayı yatırımcılarını cesaretlendirdi ve bununla birlikte 22 Haziran’da Fed’in enflasyon karşıtı önlemler alacağını açıklaması ve Çin’deki Bitcoin madenciliği yasakları haberiyle birlikte fiyatlar çöküşe geçti.
Fiyat yükselişinin önlenmesi ayrıca 200’lük EMA değerinin hem 4 saatlik hem de günlük göstergesinde de gerçekleşti. Bu nadir görülen bir durum ve bu gerçekleştiğinde fiyat hareketliliklerinin EMA değerine göre davranması ihtimali de artıyor.
Bu yazının yazıldığı anlarda Bitcoin, 4 saatlik grafiğinde 50’lik EMA değerine dokunmasının ardından 33.000 dolar seviyelerinde bulunuyor.
Bitcoin (BTC)’nin Önünde 3 Büyük Engel Var
Bitcoin bu seviyenin üstüne çıkarssa analizcilere göre aynı grafikte üç farklı direnç ile karşılaşacaktır: eğimli trend çizgisi (şu anda 34.600 dolar seviyesinde bulunuyor), 144’lük EMA değeri (35.700 dolar) ve 200’lük EMA değeri (37.000). Bu iki değer paralel olarak ilerliyor ve günlük olarak ortalama 300 dolarlık bir düşüş gösteriyor.
Analizciye göre bu engellerin aşılması durumunda 41.000 dolar seviyesi tekrardan görülebilir. Bu seviye Mayıs ayından bu yana iki kez direnç bölgesi görevini görmüştü.