Son güncelleme: 1 ay önce
Kripto para borsası Bitstamp bu ay başında duyurusunu yaptığı bir kararın ceremesini çekiyor.
Her şey geçtiğimiz hafta borsanın kullanıcılarına gönderdiği bir e-mail ile başladı. E-mailde müşterilere, 1 Ağustos’tan itibaren bazı aktif olmayan hesaplardan ayda 10 Euro “Hareketsizlik Ücreti” (Inactivity Fee) alınacağı belirtiliyordu.
Yani borsanın kayıtlı bir kullanıcısı iseniz ve borsayı uzun süredir kullanmıyor ve herhangi bir alım-satım yapmıyorsanız hesabınızdan 10 Euro kesilecekti!
Tabii böylesi bir kesinti sektörde daha önce görülmemiş bir şeydi. Doğal olarak kullanıcılardan yoğun tepki aldı. Gelen tepkiler üzerinde Bitstamp 2 Temmuz Cumartesi günü bir blog yazısı yayınladı ve yazıda kararın detaylarını ve gerekçelerini sundu.
Blog yazısında, şirket, gelen tepkileri anladıklarını ve müşterilerinin endişelerini gidermek istediklerini belirtti. Bu kesintinin ABD’deki müşteriler için geçerli olmadığı özellikle vurgulandı.
“1 Ağustos 2022 itibariyle, önceki 12 ay içinde Bitstamp Earn ile varlık ticareti yaptıysanız, yatırdıysanız veya çektiyseniz ya da stake ettiyseniz, kesintiden etkilenmeyeceksiniz. Bu ücret, yalnızca toplam bakiyesi 200 Euro’dan az olan ve önceki 12 ayda (1 Ağustos 2022’den itibaren) alım satım, depozito, para çekme veya kripto yatırmayan müşteriler için geçerlidir” denildi.
Fakat yapılan açıklama tepkileri soğutmadı hatta daha da şiddetlendirdi.
Bitstamp’in işlem hacmi duyurunun hemen ardından 60 milyon dolar düştü!

İşlem hacimlerinin düşmeye başlamasıyla şirket CEO’su yeni bir açıklama yaptı ve bu kararı iptal ettiklerini duyurdu. İptal duyurusu ile birlikte borsanın işlem hacmi tekrar toparlanmaya başladı.
Bitstamp zor günler mi geçiriyor?
Lüksemburg kökenli şirketin böylesi görülmemiş bir yöntemle ücret toplama girişimi akıllara soru işaretleri getirdi. Acaba borsa maddi olarak zor günler mi yaşıyor? Yakın zamanda çöken, iflas eden diğer kripto şirketleriyle herhangi bir iş birlikleri mi var?
Şirket CEO’su yaptığı açıklamada, Bitstamp’in, şu anda “baskı altında” olan hiçbir şirketle iş birliği olmadığını vurguladı. Şirket ayrıca müşterilerinin itibari para ve kripto paralarını kurumsal varlıklarından ayrı tuttuğunu söyledi.
Ayı piyasasının derinleşmesiyle yatırımcılar mevduatlarını borsalardan çekmeye başladı. Coinbase ve diğer borsalarda hacimler düşüşte. Coinflex ve Vauld gibi daha küçük oyuncular ise para çekme işlemlerini duraklattı. Piyasadaki belirsizliğe ve artan faiz oranlarına yanıt olarak, riskten kaçınan yatırımcılar varlıklarını çevrimdışı cüzdanlara aktarıyor.