Son güncelleme: 4 hafta önce
Orta Afrika Cumhuriyeti, El Salvador’dan sonra Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ikinci ülke oldu.
Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en fakir ülkelerinden biri ama elmas, altın ve uranyum açısından oldukça zengin.
Yıllardır iç çatışmaların devam ettiği bir ülke.
Orta Afrika Cumhuriyeti başkanlığından yapılan açıklamada, milletvekillerinin oybirliğiyle Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmeye karar verdikleri belirtildi.
Yapılan açıklamada, atılan bu adımla Orta Afrika Cumhuriyeti’nin dünyanın en cesur ve en vizyoner ülkeleri arasına gireceği ifade edildi.

El Salvador, Eylül 2021’de Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuş ve Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere birçok ekonomist tarafından eleştirilmiş ve bu hareketin finansal istikrarsızlık riskini artırdığı belirtilmişti.
WorldData web sitesine göre 2019 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece %4’ünün internete erişimi var. Bitcoin dahil herhangi bir kripto parayı kullanabilmek için internet gerektiğinden, bu oran ülkede oldukça az sayıda insanın Bitcoin kullanabileceğini gösteriyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti şu anda Afrika’daki diğer eski Fransız kolonilerinin çoğunda olduğu gibi para birimi olarak Fransız destekli CFA frangı kullanıyor.
Bazıları, Rusya ve Fransa arasındaki bu kaynak zengini ülke üzerindeki nüfuz yarışının ortasında Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesini CFA’yı baltalama girişimi olarak görüyor.
Fransız analist Thierry Vircoulon, AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Ülkedeki sistematik yolsuzluk ve Rusya gibi uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalan ülkeyle ortaklık yaptıkları göz önüne alındığında, bu hareket şüphe biraz uyandırıyor” dedi.
Ancak herkes böyle olumsuz düşünmüyor.
Pek çok uzman, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde vatandaşların akıllı telefonlarla işlemler yapabildiğini ve Bitcoin’in insanların hayatını kolaylaştıracağını düşünüyor.
Örneğin, işadamları artık yurtdışında alışveriş yapmak için dolara veya başka bir para birimine çevrilmesi gereken CFA frangı ile dolu valizlerle dolaşmak zorunda kalmayacak.
Ayrıca CFA’nın “Afrika’ya fayda sağlamak için” kullanılmadığını da düşünen pek çok Afrikalı uzman var. Afrika’da pek çok ülkede kullanılan CFA, sömürge döneminden kalma bir kalıntı ve Fransa’nın ekonomik kontrol uygulamaya devam etmesini sağlayan bir araç olarak görülüyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti, 1960’taki bağımsızlığından bu yana devam eden çatışmalardan hep zarar gördü.
Başkan Faustin-Archange Touadéra 2016 yılında göreve geldikten sonra, ülke stratejik ittifakını Fransa’dan Rusya’ya kaydırmaya başladı.