Son güncelleme: 2 hafta önce
Kripto piyasası bu yılın başlarında çökmeye başladığında, sepetlerini ilk boşaltanlar arasında kısa vadeli spekülatörler vardı. Verilere göre, gün geçtikçe piyasanın daha da kötüye gitmesiyle Bitcoin’i uzun yıllardır tutan en sadık ve kararlı yatırımcılar bile panik satışları yapmaya başladı.
Herhangi bir günde bir blok zincirindeki kripto paraların piyasa faaliyetlerinden ne kadar kâr elde edildiğini izleyen “harcanan çıktı kâr oranı (spent output profit ratio)” adı verilen bir ölçüm, bir yıl içindeki en düşük seviyesine geriledi.
Peki bu ne demek?
Bu şu demek; kaybedilen kazançlar, uzun vadeli kripto sahiplerinin baskı altına girdiğini gösteriyor ve bu endişe verici bir gösterge. Çünkü bu durum “HODL” konseptiyle Bitcoin ve benzeri varlıkları uzun yıllar tutmaya ve ne olursa olsun satmamaya niyetli sadık kitlenin bile paniğe kapıldığını gösteriyor.
Piyasada bugüne dek şöyle bir algı vardı: Bitcoin ne kadar düşerse düşsün endişelenmeye gerek yok çünkü aramızda Bitcoin’e uzun vadeli yatırım yapan geniş ve sadık bir kitle var. Fakat şimdi bu uzun vadeli yatırımcıların da satışa başladığına şahit oluyoruz. Hatta verilere göre, bazıları maliyetin altında çıkış yaparak panik satışı yapıyor gibi görünüyor.

Glassnode’a göre harcanan çıktı kâr oranı, belirli bir zaman dilimi boyunca duyarlılık ve kârlılık hakkında bir ipucu sunuyor ve zincirde hareket eden tüm kripto paralar için gerçekleşen kazançların derecesini yansıtıyor. Yukarıda paylaştığımız grafik sadece ortalamayı gösterir ve tüm uzun vadeli sahiplerinin satış yaptığı veya tüm bu satışların zararına olduğu anlamına gelmez. Ancak, grafik yine de pazar için endişe verici.
Dünya genelinde merkez bankaları yükselen enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırmaya geçtiğinden, yatırımcılar kripto paralar gibi riskli varlıkları ellerinden çıkarmaya başladı. Bitcoin bu yıl yaklaşık %50 düşerken, Ethereum %70 değer kaybetti. En büyük 100 kripto paranın endeksi bu yıl %60’tan fazla düştü.
Kripto para piyasasına en son darbeyi, Celsius Network ve Babel Finance gibi yüksek profilli şirketlerin para çekme işlemlerini dondurması vurdu. Bu arada, büyük bir kripto hedge fonu olan Three Arrows Capital’in de ciddi sorunları olduğu iddia ediliyor.
Bütün bunlara ek olarak MakerDAO, Aave protokolüne DAI yatırma işlemlerini durdurdu. Solana tabanlo Solend kredi protokolü büyük bir cüzdana el koymaya çalıştı. Bir diğer DeFi platformu Bancor ise “Impermanent Loss” korumasını kaldırdı.
Analistler kripto piyasasındaki düşüşün Haziran itibariyle “en derin ve en karanlık” aşamasına girdiğini söylüyor, öyle ki uzun vadeli yatırımcılar bile satışa zorlanıyor.
Genel olarak, kripto piyasası bu yıl 1 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Bazı küçük kripto paralar %90 düştü.