Son güncelleme: 3 ay önce
Bitcoin yıllarca altına rakip olarak gösterildi ve hatta altından daha güvenli bir liman olarak pazarlandı. Bazıları Bitcoin için “dijital altın” tanımlaması bile yaptı. Bitcoin’in enflasyona karşı bir koruma olduğu söylendi.
Ancak bugün geldiğimiz noktada Bitcoin son ATH’sinden bu yana %46 değer kaybetmiş durumda. ABD’nin 2021 yılındaki enflasyon oranı ise %7. Yani sıradan bir ABD vatandaşı geçtiğimiz sene Kasım ayında %7’lik enflasyondan kaçarak 69.000 dolardan Bitcoin aldıysa, bugün %46 değer kaybeden bir emtiaya sahip olmuş olacaktı. Yani yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olacaktı.
Son yaşanan gelişmelerden sonra Bitcoin’in güvenli liman olduğu anlatısı değişiyor gibi görünüyor. Şu anda 681 milyar dolarlık bir piyasa değeri olan Bitcoin, 2020 boğa koşusundan bu yana hisse senetleri ile yakından ilişkili bir şekilde hareket ediyor.
Bugün, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yatırımcıların riskli varlıklardan (hisse senetleri dahil) kaçmasıyla birlikte, kripto para piyasasının tamamı 200 milyar dolar kaybetti. Ve en büyük ve en iyi bilinen dijital varlık olan Bitcoin resmen acı çekiyor. Bitcoin gün içinde 34.459 dolara kadar düştü.
Peki Bitcoin güvenli liman olarak iyi performans göstermiyorsa, hangi varlıkların performansı iyi? Aşağıda listelediğimiz yatırımlar, çalkantılı dönemlerde değer artırma ve değerinden kaybetmeme işlevlerini yerine getiriyor görünüyorlar.
Altın
En eski güvenli liman olan altının durumu iyi. Fiyatı Rusya’nın işgalini takiben bir buçuk yılın en yüksek seviyesine çıktı. Reuters verilerine göre spot altın %0.9 artışla ons başına 1.923 dolara yükseldi.
War in Europe: Putin has invaded Ukraine and markets are displaying all the predictable reactions, selling stocks and buying safe-havens. Gold surged 2% and oil jumped over $100 a barrel. A look at the day ahead in markets from Morning Bid https://t.co/lsJVLugcEb @reutersSujataR
— Reuters (@Reuters) February 24, 2022
Altın tipik olarak jeopolitik gerilim zamanlarında iyi sonuç veren bir yatırım aracı. Bu arada, Rusya’nın şu anda kendisini yaptırımlardan koruyacağını iddia ettiği 635 milyar dolarlık altın rezervi bulunuyor.
Petrol
Petrol de Rusya’nın işgal haberlerinin ardından yükseldi ve yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Gün içinde varil başına 100 doların üzerine çıktı. Bunun nedeni, Rusya’nın petrolün ikinci büyük ihracatçısı olması ve çoğunun Ukrayna’dan geçen boru hatlarından geçmesidir. Gelecekteki kullanılabilirlik konusundaki belirsizlik fiyatı yukarı itti.
Yatırımcıların tabiriyle “siyah altın” olarak adlandırılan petrol, pandemiden bu yana çok iyi iş çıkardı ve diğer birçok yatırımı geride bıraktı.
Metaller
Metaller de bugün yükseliş gösterdi. Petrolde olduğu gibi, Rusya önemli bir metal üreticisidir, bu nedenle ülkeye yönelik belirsizlik ve yaptırımlar arzı sıkıştırabilir ve fiyatları yükseltebilir. Bazı önemli demir olmayan metal fiyatları Perşembe sabahı %5 arttı. Nikel, bakır ve alüminyumun hepsi iyi gidiyor; hatta alüminyum fiyatı 3.450$/mt ile rekor seviyeye ulaştı.
Yabancı para birimleri
Bir dizi yabancı para birimi, güvenli liman olarak adlandırılır ve bir süredir bu tanımlamanın hakkını vermektedir. Buna, bugün Rusya’nın işgalinden sonra iyi yanıt veren ABD doları da dahil. Reuters verilerine göre, Amerikan doları bir dizi önemli para birimi karşısında 97.740 dolara yükseldi. Bu rakam 30 Haziran 2020’den bu yana en yüksek seviye. Uzun süredir güvenli liman olan Japon yeni ve İsviçre frangı da iyi performans gösteriyor.