Dünyanın en büyük et işleme firması, Brezilya’daki artan ormansızlaşmayı engellemek için blockchain teknolojisini kullanmayı hedefliyor.
Dünyanın önde gelen et işleme ve paketleme firması olan Brezilya merkezli JBS, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Güney Amerika’daki et tedarikçilerinin, ormansızlaşmanın yarattığı kötü etkilerle mücadele etmek adına blockchain teknolojisini kullanacağını duyurdu.
Şirket, çevrecilerin ülkedeki ormanlık alanların hızla azalması konusundaki endişelerine karşı, 2025 yılına kadar tüm tedarik zincirini blockchain platformuna taşıma sözü verdi. Et üreticilerinin, sığır otlakları oluşturmak için geniş ormanlık alanları temizlemesi nedeniyle Brezilya’daki ormansızlaşmayı hızlandırdığı söyleniyor.
Şimdiye kadar Brezilya’daki JBS gibi et paketleyicileri, ormanları yasa dışı olarak kullanan çiftliklerden et tedarik etmeyerek konu ile ilgili tepkilerini gösteriyordu. Bununla birlikte, böylesine bir sistem yeterince caydırıcı etki yapmaktan hayli uzak kaldı.
Ancak JBS, blockchain teknolojisinin bunun için bir çözüm sunabileceğini açıkladı. Amazon yağmur ormanları bölgesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için dün 182.77 milyon dolarlık bir fon başlatıldı. Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde 44 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı ve bu yatırımı 2030 yılına kadar 88 milyon seviyesine çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.
Yerel ve Uluslararası Firmaların Katılımı Bekleniyor
Raporda, diğer yerel ve uluslararası firmaların projeye katılması ve kalan meblağ kapsamında katkıda bulunmalarının beklendiği belirtildi.
Fonlar, JBS’nin hem doğrudan hem de dolaylı olarak et tedarik ağındaki her tedarikçiyi izleyen kapsamlı bir blockchain sistemi oluşturmasına olanak tanıyacak. Şu anda şirketin dolaylı tedarikçileri izleyemediğini ifade eden JBS CEO’su Gilberto Tomazoni, bu açığı teknolojiyi kullanarak kapatmayı planladıklarını belirtti.
2021 Yılında Başlayacak
Tomazoni, firmanın 50.000 doğrudan tedarikçisinin halihazırda izlendiğini de sözlerine ekledi. Bu arada, JBS’nin söz konusu sistemi 2021’de Brezilya’nın Mato Grosso eyaletinden başlayarak genişletmesi bekleniyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, söz konusu gelişme, Norveç gibi küresel et ithalatçılarının, ülkenin ormansızlaşmayı engelleyememesi durumunda yatırımlarını Brezilya’dan çekmekle tehdit ettiği bir zaman diliminde gerçekleşti.
Ormansızlaşma, son on yıldan bu yana küresel bir sorun olmaya devam ediyor ve en çok etkilenenler arasında Güney Amerika’daki Amazon yağmur ormanları yer alıyor. Geçen yıla ait veriler, Amazon ormansızlaşmasının en son 2006’da görülen seviyelere tekrardan ulaştığını gösteriyor. Bu nedenle, durumu tersine çevirmek ve yeniden orman zenginliği yaratmak adına büyük bir çaba gerekiyor.