Güney Kore merkezli önde gelen Blockchain sistemlerinden biri olan Klaytn, iddialara göre Polygon gibi rakipleriyle başa çıkmayı başaramazsa bölgesel olarak sahip olduğu piyasa dominansını kaybedebilir.
Güney Kore’nin NFT endüstrisi, NFT’lerin yaşadığı büyüme ve Güney Koreli lider internet şirketi Kakao’nun sunduğu kripto para hizmetleri ile birlikte büyük bir gelişme yaşamıştı. Buna rağmen diğer rakip Blockchain’lerin piyasaya girmesiyle birlikte bölgesel piyasa oyuncuları yavaş yavaş baskı hissetmeye başladı.
Bununla birlikte ülke yönetiminin 5 Kasım tarihinde NFT satın alımlarının herhangi bir vergiye tabii olmayacağını açıklamasıyla birlikte ülkenin NFT sektörü de daha fazla genişleme imkanı bulacağa benziyor.
Koreliler Şu Anda Büyük Oranda Klaytn’i Tercih Ediyor
NFT satın almak ya da satmak için bir platform arayan Koreliler, Kakao tarafından oluşturulan bir Blockchain olan Klaytn’i ve bir diğer Koreli teknoloji şirketi olan GroundX’i tercih ediyorlardı.
Kakao’nun ana sosyal medya platformu olan KakaoTalk 52 milyon aktif kullanıcıya sahip ve bununla birlikte kripto para cüzdanı olan Klip’i de bu sosyal medyanın içerisine entegre etmesiyle birlikte Klaytn’in Güney Kore’deki piyasa hakimiyeti daha iyi anlaşılıyor.
Güney Koreli bir NFT oluşturma portalı olan Spoon’un CEO’su Sangdi, KakaoTalk’ın kendilerine bir teşvik vermesi durumunda, kripto paralar ile daha önce ilişkisi olmayan sıradan insanların bu sektöre ısınacağını ve NFT’leri bir kültür olarak benimseyebileceğini söyledi.
Klaytn ayrıca OpenSea NFT platformu tarafından desteklenen üç Blockchain’den birini temsil ediyor. Kakao’nun NFT oluşturma servisi olan Krafterspace, OpenSea platformunda 37.000 NFT listeledi ve bu NFT’lerin yaklaşık olarak 7.000’i halihazırda satıldı.
Bir Ethereum katman iki sistemi olan Polygon gibi rakipler ise, Güney Koreli NFT kullanıcılarının küresel NFT trendlerine daha çok ısınması durumunda Klaytn’in piyasadaki liderliğini tehdit etmeye başlayabilir.
Müzik odaklı bir NFT platformu olan 3PM’in CEO’su Jisoon Lim, platformunu oluşturmak için Klaytn yerine Polygon’u tercih etmiş. Lim’in şirketi Güney Kore merkezli olsa bile Lim, Polygon’un kendi projesi için en iyi seçenek olduğunu düşünüyor. Sangdi ise küreselleşme ile ilgili endişelerin geçici bir engel oluşturabileceğini söyledi ve şirketlerinin de küresel bir marka haline gelmeyi amaçladığını belirtti.