Son güncelleme: 1 sene önce
Her geçen gün daha fazla proje Chainlink (LINK) teknolojisinden faydalanırken, LINK fiyatları da kendisine ait tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu kırmayı başardı.
Şu anda Dogecoin tüm rekorları kırıyor gibi gözükse de, arkasında DOGE’dan daha ciddi projeler bulunan Chainlink (LINK), günlerdir fiyatlarında yükseliş gösteriyor. Aynı isimli oracle ağının kendi tokeni olan LINK, 5 Mayıs’ta kendisine ait tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu kırdı ve tarihte ilk kez 50 dolar barajını aştı. Bu yazının yazıldığı dakikalarda LINK fiyatları 48.350 dolar seviyelerinde geziyor. Son 24 saatteki değer kazançlarının oranı ise %13.7’yi buldu. LINK, 20.1 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük kripto para piyasaları arasında piyasa değerleri baz alındığında 12. sırada bulunuyor.
Her Geçen Gün Yeni Projeler Chainlink’e Katılıyor
Aslında Chainlink fiyatlarındaki bugünlerdeki artışlar, Chainlink ekosisteminden gelen olumlu haberler ile birlikte gerçekleşti. Gün geçtikçe daha fazla proje, kendi akıllı sözleşmelerini blockchain dışındaki veriler ile beslemek için Chainlink’i kullanmaya karar veriyor. Bu projelerin arasında merkeziyetsiz finans (DeFi) alanındaki çalışmalar için güvenilir fiyat verilerini sağlamak da bulunuyor. Chainlink yapı olarak tüm ağlar ile birlikte çalışabildiği için, Chainlink’i kullanan projeler Ethereum tabanlı çalışmalar ile de sınırlı kalmıyor. Binance Smart Chain üzerine inşa edilmiş WOWswap gibi merkeziyetsiz borsalar (DEX) da Chainlink ile işbirliğine giden isimler olarak son zamanlarda duyuldu. Bonded.Finance ve Polkadot tabanlı bir borsa olan Coinversation da fiyat verilerini sağlamak için Chainlink kullanan projeler arasında yer alıyor.
Popülerliğin Arkasında VRF Teknolojisi Var
Merkeziyetsiz fiyat hizmetinin yanında, Chainlink’te aslında başka bir teknoloji de giderek büyüyen bir popülerlik kazanıyor. VRF (Verfiable Random Function, Kontrol Edilebilir Rastgele Fonksiyon), aslında rastgele sayılar üreten bir program ve bu programın manipülasyonlara oldukça dirençli olduğu düşünülüyor. Özellikle non-fungible token (NFT) gibi yükselen sektörler, Chainlink’in VRF teknolojisi üzerinden projeler gerçekleştiriyor. Koreli oyun platformu bora, oyunlarda gerçekleştirilen görevlerin sonucunda verilen ödüllerin rastgele bir şekilde dağıtılabilmesi için VRF’yi kullanıyor. Benzer şekilde NFT platformu Uniqly de, NFT ve diğer ürünlerden satın alan müşterilerine, VRF kullanarak rastgele ödüller veriyor.