Çin Merkez Bankası, dijital para birimi ile ilgili hayli ilerleme kaydetti. Ancak yeni bir rapora göre bu, en gelişmiş proje değil.
Haberin Özeti
- Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirmek için yarışıyor.
- Ancak yeni bir rapor, genel kanının aksine, Çin’in CBDC alanındanki en gelişmiş ülke olmadığını iddia ediyor.
Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) geliştirilme aşamasında. Ancak CBDC gelişimi açısından genellikle en gelişmiş ülke olarak lanse edilen Çin, bunu ilk piyasaya süren ülke olmayacak.
En Gelişmiş CBDC Projesi Bahamalar’da
PricewaterhouseCoopers (PwC) adlı muhasebe firması, yayınladığı yeni raporda, en gelişmiş CBDC projesine sahip ülkenin Sand Dollar ile Bahamalar olduğunu iddia ediyor.
Bahamalar’da yaşayanlar, mobil uygulama veya fiziksel ödeme kartı aracılığıyla para biriminin dijital cüzdanına erişmeye geçen yıl başladılar.
Bunun yanında Çin’deki CBDC projesi hala deneme aşamasında test ediliyor ve henüz net olarak açıklanmış bir başlangıç zaman çizelgesi bulunmuyor. Ayrıca test sürümüne ülkedeki vatandaşların oldukça kısıtlı bir bölümü erişebiliyor.
Bu, Çin’in dijital Yuanının, tamamen piyasaya sürüldüğünde en etkili CBDC olmayacağı anlamına gelmez. Çin ekonomisi dünyanın en büyük ikinci ekonomisidir; Bahamalar ise bu anlamda 130. sırada yer alıyor. Ayrıca ABD de dahil olmak üzere diğer pek çok gelişmiş ekonomi, Çin’in dijital para birimindeki ilerlemesi konusunda oldukça endişeli görünüyor.
CBDC’den En Çok Sıradan Vatandaş Fayda Sağlayacak
CBDC’ler, bir merkez bankası tarafından desteklenen fiat para biriminin (Euro veya ABD Doları gibi) dijital versiyonlarıdır. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler şu anda merkez bankası dijital para birimlerini geliştirmenin faydalarını araştırıyor.
PwC’nin ortağı ve küresel kripto lideri Henri Arslanian, raporda “Genel halk, CBDC’den en büyük faydalanan kesim olacak çünkü ilk kez dijital bir merkez bankası parasına erişim sağlayacaklar. Ve bu, paranın evriminde büyük bir kilometre taşı olacak.” ifadelerini kullandı.
Rapor, CBDC’lerin iki türe ayrıldığını söylüyor: Perakende ve bankalar arası. Perakende CBDC, doğrudan vatandaşlar tarafından tutulabilir ve kağıt paranın tamamlayıcısı olarak dijital bir nakit biçimi olarak tercih edilebilir. Bankalar arası CBDC ise bankalar arası ödemeler ve finansal ödeme süreçleri için finans kurumları tarafından kullanılmakla sınırlıdır.
Perakende CBDC’ler konusunda en gelişmiş proje Bahamalar’da bulunuyor. Onu, sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada Kamboçya ve Çin takip ediyor. Bankalararası CBDC söz konusu olduğunda ise en gelişmiş projenin Tayland’a ait olduğu dile getiriliyor. Hong Kong ve Singapur da CBDC çalışmaları ile Tayland’ı takip ediyor.
Rapor ayrıca, blockchainin bu anlamda tercih edilen teknoloji olduğunu ve CBDC projelerinin %88’inin temel teknoloji olarak blockchain kullandığını belirtiyor.