Son güncelleme: 3 ay önce
Yeni bir araştırma, Çin’in kripto para madenciliğini engellemesinden bu yana Bitcoin’in daha az yeşil olduğunu gösteriyor.
Madencilik, güçlü bilgisayarları kullanarak yeni bitcoinler oluşturma sürecini ifade eder.
Madencilerin Çin’deki hidrolik enerjiyi bırakıp, enerjinin çoğunu gazın oluşturduğu ABD’ye taşınmasıyla birlikte, madencilikte kullanılan yenilenebilir enerji payı 2020’de %41.6’dan %25.1’e düştü.
Araştırmacılar, Bitcoin’in artık Yunanistan ile aynı seviyede karbon emisyonuna neden olduğunu tahmin ediyor.
Joule dergisinde yayınlanan hakemli çalışmanın yazarlarından Alex de Vries, BBC’ye verdiği demeçte, “Bitcoin ağının her zamankinden daha az yeşil hale geldiğini görüyoruz” dedi.
Bitcoin Madencilik Konseyi daha önce yaptığı bir açıklamada “küresel madencilik endüstrisinin sürdürülebilir elektrik karışımının yaklaşık yüzde 58.5’e yükseldiğini” tahmin etmişti.
Bitcoin madencileri, kârlarını en üst düzeye çıkarmak için genellikle bol miktarda ucuz elektriğin olduğu yerlere taşınma eğilimindedir.
Kripto işlemlerini doğrulayan özel bilgisayarlar büyük miktarda elektrik tüketir.
Geçmişte, Çin’deki bitcoin madencileri yağışlı mevsim geldiğinde fosil yakıtlar tarafından üretilen ucuz elektriğe sahip bölgelerden bol miktarda hidroelektrik bulunan bölgelere taşınırdı.
Ancak yasaklardan sonra, Haziran 2021 itibariyle Çin’deki madencilik neredeyse bitti.
Çin’den çıkan madenciler, ABD ve Kazakistan gibi ülkelere taşındı.
Araştırmacılar, Bitcoin’in daha az çevre dostu olmasının nedeninin bu olabileceğini söylüyor.
ABD’ye geçişle birlikte, kullanılan fosil yakıtların, özellikle de doğal gazın oranı arttı.
Araştırmada, ABD enerji şebekesinin, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen tüm sisteminin yalnızca küçük bir kısmına sahip olduğu belirtildi. Texas, Kentucky ve Georgia gibi kripto madencileri arasında popüler olan eyaletlerin birçoğunun yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarı açısından ulusal ortalamadan daha kötü performans gösterdiği de not edildi.
Araştırmacılar, örneğin Kentucky’nin “Bitcoin madencilerini çekmek için vergi indirimleri sağladığını ve böylece kömür şirketlerini kurtardığını” belirtti.
Ve araştırmacılar, Kazakistan’ın Çinli meslektaşlarından daha fazla çevreyi kirleten “taş kömürü” kullanan elektrik santrallerine sahip olduğunu söylüyor.
Araştırmaya göre bu değişimlerin sonucunda, Bitcoin’in karbon yoğunluğu yaklaşık %17 arttı.
Araştırmaya göre Bitcoin, yılda 65.4 megatondan fazla karbondioksit üretiyor.
Karşılaştırıldığında, Yunanistan 2019’da 56.6 megaton karbondioksit emisyonu üretti.
Bitcoin’in çevreye olan etkisi süregelen bir tartışma konusudur. Geçtiğimiz günlerde Intel CEO’su Bitcoin’i “iklim krizi” olarak adlandırmıştı.