Bazı haberlere göre, şebeke elektriği, hidroelektrik enerjisi ve internet protokol adresi manipülasyonu yöntemlerinin birer kombinasyonunu kullanan Çinli madenciler, ülkedeki kripto para yasağı kararına rağmen geçimlerini bu alanda sağlamaya devam ediyor.
Çin, Kısa Bir Süre Önce Kripto Para Madenciliğini Yasaklamıştı
Bilindiği üzere kısa bir süre önce Çinli madenciler, Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi daha kripto para dostu bölgelere doğru büyük bir göç başlatmıştı. Söz konusu göç, Çin’de kripto paralara getirilen kapsamlı bir yasağın ardından geldi. Çok sayıda kripto para madencisi, ellerindeki sınırlı kaynaklar ile bir anda açıkta kaldılar.
Buna rağmen bazı Bitcoin madencileri ülkede yaşamaya devam ediyor. Madencilerin ülkede kalma nedenleri arasında ise pandemi sebebiyle yaşanan seyahat kısıtlamaları, tedarik zinciri sorunları ve yurtdışında bağlantıları olmamaları yer alıyor. Bununla birlikte, operasyonlarına devam etmek zorunda kalan madenciler, hidroelektrik enerjisi ile şebeke elektriğini kullanıyor. Madenciler, Sichuan ve Yunnan eyaletlerinde bulunan çok sayıda barajdan elde ettikleri hidroelektrik enerjisine bel bağlıyor. Bu barajlardan çekilen elektrik pek göze çarpmıyor ve bu sayede Çinli yetkililerin dikkatini çekmiyor. Söz konusu barajlardan elektrik enerjisi üretimi, özellikle Mayıs ayı ve Sonbahar sonunda gerçekleşen yağmur döneminde verimli oluyor. Madenciler, Çin’deki barajlardan elektrik elde edebilmek için madencilik ekipmanlarıyla uyumlu kendi altyapılarını kuruyor. China Telecom, madencilik faaliyetlerini tespit edebilmek için Çinli yetkililer ile birlikte çalışıyor.
Çinli siber güvenlik şirketi Qihoo 360, kısa bir süre önce paylaştığı raporunda, ülkede yer alan yasağa rağmen kripto para madenciliğinin ülke genelinde halen büyümeye devam ettiğini tespit etti. Rapora göre Çin’de, her gün madencilik faaliyeti yapan 109.000 adet aktif IP adresi bulunuyor. Bazı madenciler ise bu aktivitelerini gizlemek için madencilik havuzlarına yöneliyor.
Tespit edilmekten kaçmayı amaçlayan Çinli madenciler nedeniyle ülkede madencilik havuzları giderek daha fazla popüler hale gelmeye başladı. Örneğin bir kripto para ağında bir blok çözüldüğünde, herkese açık olan Blockchain kayıtlarında madencilik havuzlarının ismi görünüyor. Bu sayede Çinli madenciler, kripto para yasağının etrafından dolanmış oluyor. Çinli veri merkezlerinden gönderilen veri paketleri şifreli olduğundan, söz konusu veri trafiğini inceleyenler yalnızca sıradan bir veri alışverişi yaşandığını görüyor. Çin dışında bulunan madencilik havuzları, Çin’deki veri merkezlerinin yaşadığı teknik problemlere de yardımcı oluyor.