Son güncelleme: 7 ay önce
Bitcoin 2009’da doğdu.
Bitcoin’in doğuşuyla birlikte kripto para ekosistemi şekillenmeye başladı. Bu ekosistemin ilk üyeleri daha çok kriptografi ve kod meraklısı kişilerdi. İlk dönem ekosisteme ilgi duyan başka bir grup daha vardı: liberteryenler. Bitcoin daha ilk yıllarında liberteryen dünya görüşüne sahip insanların bir araya geldiği ve fikirlerini paylaştığı internet forumlarında dikkat çekmeye başlamıştı.
Daha sonra “dark web” adı verilen internetin gizli dehlizlerinde yasadışı işler yapan Silk Road ve benzeri gruplar geldi. Bitcoin’in ikinci dönemi başlamıştı. Bitcoin, Tor kullanılarak girilen kara pazarlarda yasadışı ticaret için kullanılmaya başlanmıştı. Gizemli mucit Satoshi Nakamoto’nun ortadan kaybolduğu zaman bu döneme denk gelir.
2013 ile 2017 arasındaki dönemi küçük bir grup al-satçı tüccar domine ederken, Çin kökenli madenciler kaptan köşküne yerleşmeye başlamışlardı.
Ve derken 2017 geldi. Bitcoin’in ana akım medyada yer almaya başladığı dönem. Mahalle berberinin bitcoin almaya başladığı dönem. Küçük yatırımcı akını başlamıştı.
Bu dönem çok uzun sürmedi. Bitcoin’in amansız yükselişi bir noktada kesildi ve tepe aşağı gitti. Hayaller 20 bin dolar, gerçekler 3 bin dolardı. Küçük yatırımcı kaçışı başlamıştı.
2020’ye gelindiğinde pandemi ile birlikte küçük yatırımcıların Bitcoin’e olan ilgisi yenilenmiş ancak buna bir de kurumsal firmalar eklenmişti.
Fakat bu kez bir farklılık daha vardı. Bitcoin’e ilgi duyan kurumsal firmalar çoğunlukla ABD veya Batı kökenliydi. Sadece kurumsal firmalar değil, madencilik de Çin’den ABD’ye kaymaya başlamıştı. İşte bu dönem Bitcoin’in ve genel olarak kripto para piyasasının ilk eksen kayması yaşadığı dönemdir.
2013-2020 arası dönemi Çin domine ederken ve Bitcoin ile ilgili piyasalarda “Çin kökenli” algısı varken, şimdi bu dönem kapanıyor gözüküyor.
Şu an eksen kayması son hızıyla devam ediyor. Bitcoin ile ilgili “çin kökenli” algısı, Tesla gibi dev ABD firmalarının yatırım yapması ve madenciliğin ve dolayısıyla ağ gücünün ABD’ye geçmesiyle değişiyor. Bu değişim Bitcoin’in olgunlaşması için gerekli olan aşamalardan biri.
Peki sırada ne var?
Stabil koinlerin savaşı. Bir tarafta piyasanın şüpheyle yaklaştığı, pazarı domine eden Asya kökenli Tether. Diğer tarafta ABD kökenli USDC, Pax Dollar gibi stabil koinler. Bu yükselişi ve rekabeti iyi izlemek lazım. ABD-Çin rekabetini temsil eden Tether-USDC/USDP savaşı tamamlandığında eksen kayması da tamamlanmış olacak.
O zaman bir sonraki sorumuz “ABD’nin (Batılı kurumsal yatırımcının) Ethereum alternatifi ne olacak?” olabilir.