Son güncelleme: 4 ay önce
Ethereum geliştiricisi ve kripto para uzmanı Virgil Griffith, Kuzey Kore’nin ABD yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekten suçlu bulundu ve beş yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.
Virgil Griffith’in hapis cezası almasına neden olan şey, 2019 yılında Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da blok zinciri ve kripto para konferansına katılması. Griffith’in bu konferansla birlikte Kuzey Koreli yetkililere kripto para kullanarak yaptırımlardan nasıl kaçabileceklerini anlattığı iddia ediliyor. Basına yansıyan görsellerden birinde Griffith’in konferans sırasında arkasında bulunan bir beyaz tahtada “No more sanctions yay” (Artık yaptırım yok yaşasın) yazdığı görülüyor.
Eski Ethereum geliştiricisi ve Ethereum Vakfı üyesi Virgil Griffith, Salı günü New York’ta görülen mahkemesinde savunmasını yaparken, “kibirli ve hatalı bir şekilde” ABD yetkililerinden, şirketindeki insanlardan ve ailesinden daha iyi bildiğini düşündüğünü ve yanıldığını söyledi.
Griffith’e Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlal etmek suçundan 63 ay hapis cezası verildi. Griffith’in avukatlarının 63 ay yerine sadece 2 yıl ceza verilmesi talebi ise reddedildi. Red nedeni olarak da “kasıtlı bir şekilde ABD yaptırımlarını ihlal etmesi” gösterildi.
39 yaşındaki Griffith, Dışişleri Bakanlığı’nın Kuzey Kore’deki konferansa katılmayla ilgili belirli uyarılarını görmezden gelmişti. Sonrasında, Kasım 2019’da Los Angeles’ta, Kim Jong Un rejimine kara para aklama ve yaptırımlardan kaçınmasına yardımcı olmak için kullanılabileceğini söylediği teknik blok zinciri bilgileri sağlama suçlamasıyla tutuklandı.
Mahkemede, sanığın cezası açıklanırken, Griffith’in konferansta çekilmiş bir fotoğrafı da gösterildi. Fotoğrafta Griffith Kuzey Kore tarzı bir üniforma giymiş, üzerine gülen bir surat çizdiği ve “Yaptırım yok yaşasın” yazan beyaz bir tahtanın önünde duruyor.
Griffith için başta 20 yıla kadar hapis cezası isteniyordu ancak bu daha sonra düşürüldü.
Griffith’in avukatları, hakime müvekkillerinin obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ve narsisistik kişilik bozukluğundan muzdarip olduğunu söyledi. Yine avukatlarının söylediğine göre Griffith Kuzey Kore’ye takıntılıydı ve “kibirli ve saf bir şekilde” hareket ediyordu.
Griffith, karardan önce mahkemeye yazdığı bir mektupta, “Ülkemi seviyorum ve ona zarar verecek hiçbir şey yapmam” dedi.
Davanın savcıları ise Griffith ile aynı fikirde değildi. Savcılar, Griffith’in eylemlerinin iyi planlandığını ve ABD’nin Kuzey Kore yaptırım programını tabiri caizse kalbinden vurduğunu öne sürdüler.
Griffith, 2008’de New York Times Magazine tarafından “kült hacker” ve “internetin gizemli adamı “olarak tanımlanmıştı.