Son güncelleme: 4 ay önce
Yıla çok sert bir başlangıçtan sonra, kripto piyasasında nihayet geçen hafta umut verici bir toparlanmanın başladığı görülüyor. Bu hafta fiyatlar yükselmeye devam etti. Aslında, bugün güç içindeki piyasa büyümesi tek başına özellikle dikkate değer: küresel kripto piyasası sadece 24 saat içinde %10 artarak 1.9 trilyon dolar değere ulaştı.
Piyasanın iki lideri Bitcoin ve Ethereum bu hafta kayda değer kazançlar kaydetti. Cuma günü, Bitcoin 40.000 dolarlık eşiği yeniden geçti ve bu büyümeyi Cumartesi gününe kadar sürdürdü. Dünyanın en popüler kripto para birimi Bitcoin geçen hafta %8.8 büyüdü ve şu anda 41.643 dolardan işlem görüyor.
Ancak Bitcoin’in büyümesi, bu hafta %16 büyüyen ve 3.015 dolardan işlem gören Ethereum’un gölgesinde kaldı.
Aslında, %0.6 değer kaybeden ve 2.16 dolardan işlem gören Fantom hariç, en iyi 30 kripto paranın tümü (stabilcoinler hariç) bu hafta yükseliş yaşadı.
Haftanın en büyük fiyat artışları aşağıdaki şekilde gerçekleşti;
- Solana, %17 artışla 115 dolara;
- Polkadot, %15 artışla 21.60 dolara;
- Avalanche, %10 artışla 78.36 dolara;
- Litecoin, %10 artışla 121.95 dolara;
- Near Protocol, %18 artışla 13.29 dolara;
- Decentraland, %26 artışla 2.99 dolara yükseldi.
Geçtiğimiz günlerde köprülerinden birinde hack yaşamasına rağmen haftanın en büyük artış gösterenlerinden biri Solana oldu.
Haftanın önemli gelişmeleri
Pazartesi günü, Uluslararası Para Fonu mali danışmanı Tobias Adrian, kripto paraların ana akıma geçişi konusunda uyarıda bulundu. Üst düzey yetkili, “sermaye akışı yönetimi önlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
Adrian karşı karşıya olduğumuz bazı risklerin altını çizdi: “Kripto, bazı dış yatırımcılar tarafından istikrarsız olarak görülen ülkelerden para çekmek için kullanılıyor” dedi.
Adrian ayrıca, Bitcoin’in artık geleneksel finansal piyasalarla güçlü bir korelasyon gösterdiğini de kaydetti: “Kripto ve hisse senedi piyasaları arasındaki korelasyon güçlü bir şekilde yükseliyor. Kripto artık hisse senetleriyle çok yakından bağlantılı.”
Aynı gün JP Morgan, Bitcoin’in toplu kurumsal benimsenme için fiyatının hala çok oynak olduğu konusunda yatırımcılara uyarıda bulunduğu bir not yayınladı.
Bu arada, akıllı sözleşme özellikli blok zincirinin NFT ve DeFi yetenekleri sayesinde piyasa değeri olarak ikinci sırada yer alan Ethereum, Solana ve Terra gibi rakiplerin baskısıyla karşı karşıya.
Salı günü, Hindistan maliye bakanı Nirmala Sitharaman, herhangi bir muafiyet veya kesinti olmaksızın kripto gelirleri üzerinden %30 vergi alınacağını duyurdu. Vergi beyannamelerini dolduran yatırımcılar, kazançlarından alınan vergiyi azaltmak için kripto fiyat düşüşlerini veya hacklenme gibi olumsuz durumları zarar olarak gösteremeyecekler.
Aynı zamanda Sitharaman, Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) önümüzdeki mali yılda dijital bir rupi piyasaya süreceğini söyledi. Bakan bunun blockchain tabanlı bir CBDC olacağını doğruladı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
İngiliz hükümeti Çarşamba günü DeFi ve staking kurallarını güncelledi. İngiliz Gelir ve Gümrük İdaresi (HMRC), “bir borç verenin/likidite sağlayıcısının faaliyetlerinden getiri elde ettiği tüm koşulları ve bu getirinin niteliğini belirlemenin mümkün olmadığını” itiraf etti ve kripto yatırımcılarına vergi beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olmak için dört “yol gösterici ilke” sundu.
Son olarak Meta (eski adıyla Facebook) zor bir hafta geçirdi. Hisseleri Perşembe günü piyasa öncesi işlemlerde %21 değer kaybetti. CEO Mark Zuckerberg, tahmin edilen ilk çeyrek kazançlarındaki düşüşü, özellikle TikTok’tan gelen artan rekabete bağladı, ancak Meta’nın şimdiye kadar metaverse pivotunu geliştirmek için harcadığı milyarlarca dolar da beklenen zararda önemli bir faktör olabilir.
Meta ayrıca bundan bir kaç yıl önce büyük bir heyecanla duyurduğu Diem adlı stabil coin projesini de sonlandırdı.