Ether (ETH) fiyatı, 600 dolar seviyesini koruyamadığı için hayal kırıklığı yaratan bir hafta geçirmiş olsa da ağın ve kripto paranın temelleri sağlam kalmaya devam ediyor. Ether fiyatı, bir önceki aya göre %45 daha yüksek kalmayı sürdürdüyor.
Son düzeltmenin geçici bir sağlamlaşmayı mı yoksa benimseme eksikliğinden kaynaklanan etkili bir tavanı mı yansıttığını anlayabilmek için Ethereum ağındaki ağ kullanımını yansıtan ölçümleri incelemek gerekiyor. Buna başlamak için en iyi yol, işlemleri ve transfer değerini analiz etmekten geçiyor.
Ether fiyatı, 600 dolarlık zirvesini kırmaya çalışırken kasım ayı sonlarında işlem ve transferlerdeki büyümenin oldukça güçlü olduğu biliniyor. Göstergelerde önemli bir düşüş görülmemesine rağmen mevcut 550 dolarlık fiyat seviyesinin, blok zinciri aktivitesi ile uyumlu olduğuna işaret ediliyor.
Borsadan para çekme işlemleri artıyor
Borsalardan para çekme işlemlerinin artmasının; bahse para yatıran, kazanç çiftçiliğiyle uğraşan ve soğuk depoya para gönderen alıcılar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceği düşünülüyor. Bu arada istikrarlı bir net mevduat akışı, kısa vadede satış yapma isteği olduğunu gösteriyor.
Ağustos ayında başlatılan güçlü net çıkışın üç ay sürerek borsalardan 4.3 milyon Ether’in çekilmesine neden olduğu görülüyor. Geri çekilmelerin arkasındaki sebep ne olursa olsun, hareketin kasım ayının ortasında durması, ETH’nin 420 doları geçmesiyle yatırımcıların kısa vadeli pozisyonlarını düşürme istekliliğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Ether 5 Aralık’ta zayıflık belirtileri göstermeye başlayınca borsalardaki para yatırma sıklığının azaldığı biliniyor. Böylece geçen hafta, para çekme işlemleri mevduatları 32.000 Ether ile aşılırken bu ölçüm, tüccarların mevcut fiyat seviyelerinde satış yapma isteksizliği tezini doğruluyor.
Vadeli işlem primi zirveye ulaştıktan sonra normalleşti
Profesyonel tüccarlar, belirlenen bitiş tarihleri olan uzun vadeli işlem sözleşmelerine hakim olma eğiliminde oluyor. Böylece bir tüccar, vadeli işlemlerin normal spot piyasaya göre ne kadar pahalı olduğunu ölçerek yükseliş seviyelerini öğrenebiliyor.
3 aylık vadeli işlemlerin, normal spot borsalara kıyasla genellikle %1.5 veya daha yüksek bir primle işlem yapması gerekiyor. Bu gösterge azaldığında veya negatif olduğunda bu, endişe verici bir kırmızı bayrak olarak görülüyor. Geriye dönüklük olarak da bilinen böyle bir durum, piyasanın düşüşe geçtiğini gösteriyor.
Göstergeler bu değerin, 1 Aralık’ta kısa bir süre için %4.5’a dokunsa da daha sonra Ether 550 dolarlık desteğin yakınında dengelendiği için %2.5’e ayarlandığını gösteriyor. Değer, düşüşe bakılmaksızın profesyonel tüccarların iyimserliğini gösteren minimum %1.5 eşiğinin üzerinde kalıyor.
Bu da son fiyat zayıflığına rağmen profesyonel tüccarların Ether’in yükseliş potansiyeline güvenmeye devam ettiğini gösteriyor.
Spot hacim iyileşiyor
Vadeli işlem sözleşmelerini izlemeye ek olarak kârlı tüccarlar spot piyasadaki hacmi de izliyor. Düşük hacimlerde kırılma direnci seviyeleri bir şekilde ilgi çekici görülüyor çünkü düşük hacimler genellikle güven eksikliğini gösteriyor. Bu nedenle, önemli fiyat değişikliklerine sağlam ticaret hacminin eşlik etmesi gerekiyor.
Son hacimlerin ortalamanın altında kalmasına rağmen tüccarların, Ether’in 600 dolar seviyesini test ederken ağır bir savaşla karşı karşıya olduğunu hatırlaması önem arz ediyor. Bu nedenle, kesin bir düşük döngü ayarlanana kadar daha düşük hacimde bir miktar uyum bekleniyor.
Ayrıca mevcut haftalık 900 milyon dolarlık ortalama günlük hacim, kasım ayı ortası seviyelerini taklit ediyor. Bununla birlikte tüccarlar, yalnızca 2 milyar doları aşan günlük işlem hacimlerinin eşlik ettiği fiyat iyileşmelerinden emin olmayı bekliyor.
Vadeli işlemlerin alım satım oranı
Daha fazla faaliyetin alış opsiyonlarından mı yoksa satış opsiyonlarından mı geçtiğini belirleyerek genel piyasa duyarlılığı ölçülebiliyor. Genel olarak, alış opsiyonları yükseliş stratejileri için kullanılırken, düşüş eğilimleri için satış opsiyonları kullanılıyor.
0.70’lik bir alım-satım oranı, satış opsiyonlarının açık pozisyon oranının %30 daha fazla yükseliş çağrısında geciktiğini ve bu nedenle yükseliş olduğunu gösteriyor.
Buna karşılık 1.20 göstergesi, satış opsiyonlarını %20 oranında destekliyor ve bu, düşüş eğilimi olarak değerlendirilebiliyor. Unutulmaması gereken nokta olarak metriğin tüm takvim ayları da dahil olmak üzere tüm Ether opsiyon pazarını bir araya getirmesi olduğu belirtiliyor.
Ether’in fiyatı 600 dolara yaklaştıkça yatırımcılar genellikle aşağı yönlü koruma arayışında oluyor ve bu nedenle de satışa dayalı oranı arttırıyor. İşin garibi, gösterge son birkaç günde büyümeye devam ederek 30 günlük zirve olan 0.95’e yaklaşıyor.
Mevcut Ether fiyatının bir ay öncesine göre %45 arttığını ve yatırımcıların daha nötrden düşüşe karşı opsiyon stratejileri satın aldıkları düşünüldüğünde Ether’de görülen mevcut senaryo o kadar da endişe verici bulunmuyor.
Yatırımcılar aşırı heyecanlı olmasa da düşüş eğilimi göstermiyor
Genel olarak yukarıda tartışılan beş göstergenin her biri, özellikle son zamanlarda test edilen 540 doların altındaki seviyeler göz önüne alındığında nötrden yükselişe bir aralıkta sabit kalıyor.
Ether fiyatı 580 doları geri almakta zorlanırken yatırımcılar kısa vadeli bir boğa koşusunun olasılığını ikinci kez tahmin etmeye başlayabilecek gibi görünüyor.
Şu anda alarm niteliğinde bir gösterge bulunmadığı için son zamanlardaki negatif fiyat dalgalanmasının, bir trendin tersine çevrilmesi olarak görülmemesi gerekiyor.