ExxonMobil’in, kullanım fazlası doğal gazı Bitcoin madenciliğinde kullanacağına dair bilgiler paylaşılıyor.
Uluslararası petrol ve gaz devi ExxonMobil, yakın tarihli bir Bloomberg raporuna göre, Kuzey Dakota’daki petrol kuyularından elde edilen aşırı doğal gazla çalışan pilot bir Bitcoin madenciliği programı yürütüyor.
ExxonMobil’in, Bitcoin gibi Proof of Work konsensüs mekanizması kullanan kripto paraların madenciliği için Kuzey Dakota’daki bir petrol kuyusu sahasından gaz almak üzere, doğal gaz yakmaya çözümler sağlayan bir şirket olan Crusoe Energy Systems Inc. ile bir anlaşmaya vardığı bildiriliyor.
Gaz yakma, petrolün çıkarılmasından üretilen doğal gazın yakılması uygulamasıdır. ExxonMobil’in, onu yakmak yerine, Bitcoin madencilik makinelerine güç sağlamak için kullanacağı bildiriliyor.
Bloomberg’e konuşan kişiler, bu bilgiler henüz halka açık olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemedi.
ExxonMobil’in ABD’nin Alaska, Nijerya, Arjantin, Guyana ve Almanya eyaletinde de benzer pilot programları düşündüğü bildiriliyor.
ExxonMobil sözcüsü Sarah Nordin Bloomberg’e verdiği demeçte, “Operasyonlarımız genelinde alevlenme hacimlerini azaltmayı amaçlayan gelişen teknolojileri sürekli olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Madencilik projesiyle ilgili “söylentiler ve spekülasyonlar” hakkında yorum yapmayı da reddetti.
Kripto madenciliği
Kripto para madenciliği, özellikle Bitcoin madenciliği, çevre üzerindeki etkisinden dolayı çok fazla eleştiriye maruz kalıyor.
Cambridge Üniversitesi’ne göre, Bitcoin ağı yılda 134 terawatt saat elektrik tüketiyor. Bu rakam aynı zamanda Bitcoin ağının birçok ülkeden daha fazla elektrik tükettiğini de ortaya koyuyor.
Bu enerji tüketiminin ortaya çıkan karbon ayak izi ve çevresel etkisi, enerjinin kaynağına da bağlıdır ki bu konu kripto endüstrisindeki bir başka tartışma konusudur.
Eylül 2020’de Cambridge Üniversitesi, Bitcoin ağının yalnızca %39’unun örneğin rüzgar veya güneş gibi yenilenebilir enerjiyle çalıştığını belirtti. Ağın geri kalanı, kömür ve doğal gaz gibi çevreye zararlı fosil yakıtlarla çalışıyor.
Bu rakamları kullanarak yapılan önceki bir araştırma, Bitcoin ağının karbon ayak izinin, 60 milyar liradan fazla yanmış kömüre veya 9 milyon evin yıllık ortalama elektrik tüketimine genel olarak eşdeğer olduğunu buldu.
Diğer araştırmalar, Bitcoin ağının aslında daha yüksek bir yenilenebilir enerji payıyla çalıştığını iddia ediyor. Böyle bir çalışma, Temmuz 2021’de Bitcoin’in arkasındaki elektriğin %56’sının “sürdürülebilir” kaynaklardan geldiğini iddia eden Bitcoin Madencilik Konseyi tarafından yayınlandı.