Altın, yükselen enflasyona rağmen 2021’in en kötü performans gösteren ana varlık sınıfları arasında yer alıyor, çünkü bu değerli metalin parlaklığı, bazılarının dijital eşdeğeri olarak gördüğü bitcoin’in yanında sönmeye başladı.
Genellikle bir enflasyon koruması olarak görülen altın, dünya çapında tüketici fiyatları yükselirken koruma arayan yatırımcılara rağmen bu yıl %5 düştü. Buna karşılık Bitcoin, 2021’de %65’lik bir değer artışıyla, her ne kadar fiyatı çok oynak olsa da büyük bir ralli yaşadı.
Bank of America stratejisti Francisco Blanch, ABD’nin pandemi dönemindeki teşvik önlemleri ve yüksek tahvil getirilerinin altın için “büyük ters rüzgarlara” neden olduğunu söyledi. Metali uluslararası yatırımcılar için daha pahalı hale getiren daha güçlü bir doların da performansı üzerinde baskı oluştuğunu söyledi.
Blanch, “Tarihsel olarak altına gitmesi gereken bazı nakit akışları kripto varlıklara gitmiş olabilir” diye ekledi. Kurumsal yatırımcıların dijital varlıklara yöneliminin, geçtiğimiz bir buçuk yılda “her alanda” arttığını söyledi.

Bitcoin meraklıları, “dijital altın” dedikleri bitcoin’i enflasyona karşı bir sığınak olarak görüyor ve sınırlı arzına dikkat çekiyorlar. Bununla birlikte, bitcoin ve ethereum gibi kripto para birimleri, bazı yatırımcı portföylerinde artan kullanımları nedeniyle onları oldukça değişken ve giderek artan bir şekilde “hisse senetleri ve riskle ilişkili” olarak nitelendiren Blanch, kripto varlıkları sığınaktan ziyade “riskli varlıklara” benzettiğini söylüyor.
Oynaklığın hesaba katıldığı riski hesaplanmış bitcoin yatırımlarının getirileri oldukça zayıf. Goldman Sachs tarafından yapılan hesaplamalara göre, Bitcoin’in Sharpe oranı, diğer varlık sınıflarının çoğundan daha düşük. Bitcoin’in fiyatı Aralık ayı başlarında bir saat içinde 10.000 dolar düşmüştü.
JPMorgan’da çapraz piyasa analisti Nikolaos Panigirtzoglou, Bitcoin’in yüksek oynaklığının, onun “değer deposu” olduğu teziyle uyumsuz olduğunu belirtiyor.
Başka ülkelerde, ABD enerji stokları ve petrol fiyatı, yıla ekonominin yeniden açılmasıyla damgasını vururken güçlü bir performans sergiledi. Arbuthnot Latham’ın yatırım direktörü Gregory Perdon, “Aşının yaygınlaştırılmasıyla birlikte parasal ve mali destek insanların ve malların hareketliliğini artırdı ve bu da enerji talebini artırdı” diyor.
Omicron koronavirüs varyantının ortaya çıkması yıl sonu tahminlerinde şüphe uyandırsa da analistler yükseliş trendinin süreceğinden emin.