Kripto para dünyası bireysel yatırımcılar ve Blockchain meraklıları arasında oldukça popüler bir hale geldi. Son zamanlarda giderek artan sayıda yatırımcı yüzünü kripto paralara çevirdi.
Bank of America, JPMorgan, Morgan Stanley ve Deutsche Bank gibi Wall Street’in köklü yatırım bankaları da saflarına kripto para uzmanlarını katmaya başladı.
Kripto paraların, kurumsal ekosisteme tamamen entegre olabilen varlıklar olup olmadığı ise tartışma konusu olmaya devam ediyor. Goldman Sachs’ın yatırım strateji grubu lideri Sharmin Mossavar-Rahmani Haziran ayında dijital varlıklar ile ilgili bir rapor yayınladı. İşte artısıyla eksisiyle raporda değerlendirilen Blockchain’ler ve bunların altcoinleri…
Ripple (XRP)
Ripple, küresel bankacılık sistemine entegre olan bir hızlı ödeme platformu olarak biliniyor. Ripple’ın Blockchain’i, hızlı, güvenilir ve ucuz işlemler yapılabilmesi için dünya üzerindeki yüzlerce finansal kurumu basit bir uygulama ara yüzüyle birbirine bağlıyor.
Mossavar-Rahmani ucuz ve hızlı ağının bir avantaj olduğunu kabul ederken Ripple’ın Blockchain’ler vaat ettiği kadar merkeziyetsiz bir platform olmadığını düşünüyor.
Ethereum (ETH)
Goldman Sachs raporunda Ethereum’un merkeziyetsiz Blockchain teknolojisi için öncü altcoin olduğunu belirtti. Ayrıca ETH güçlü geliştirici topluluğuyla beraber en çok kullanılan platform olma ünvanını taşıyor.
Rapor ayrıca Ethereum Blockchain’ine gelmesi gereken güncellemelerin oldukça geciktiğini ve olası güncelleme adımlarının da riskli olacağını ve ince işçilik gerektireceğini belirtti.
Polkadot (DOT)
Polkadot, parachain adı verilen farklı Blockchain’leri birbirine bağlama özelliğiyle tanınıyor. Bu durum her geçen gün aralarına yeni isimlerin katıldığı Blockchain dünyasında bir sorun haline gelmişti.
Rapora göre Polkadot’un artıları ölçeklenebilir olması, farklı alanların birbiriyle çalışabilmesi ve özelleştirilebilir olması olarak sıralanırken eksileri ise teknolojisinin karmaşık olması ve kullanım amacının çok net olmaması olarak listelendi.
Solana (SOL)
Solana kendisini, küresel adaptasyon için oldukça kritik olan, açık bir altyapı sistemi olarak niteliyor. Ayrıca SOL’un güvenli ve sansüre dayanıklı bir platform olduğunu da iddia ediyor.
Rapora göre, Ethereum’un rakibi olan Solana en hızlı açık Blockchain olmayı başarırken aynı zamanda düşük ücretli ve geliştirici dostu yapısıyla da dikkat çekiyor. Ancak raporda Solana Blockchain’inin daha küçük bir ekosisteme sahip olduğu da vurgulandı.
Algorand (ALGO)
Algorand işlem hızlarını arttırmayı ve bununla birlikte güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik gibi üç ana sorunu da çözmeyi amaçlıyor.
Goldman Sachs bu Blockchain’i güçlü, hızlı ve geliştiriciler için uygun olarak niteledi. Ancak şirkete göre ALGO piyasaya çıkalı çok olmadı ve bu yüzden de küçük bir ekosisteme sahip durumda.
Dfinity Internet Computer (ICP)
Dfinity, web hızında gerçekleşen akıllı sözleşmeler için sınırsız bir alan yaratarak interneti Blockchain dünyasına entegre etmek istiyor.
Goldman Sachs bu teknolojinin oldukça yenilikçi olduğunu ve gelecekte yeni model bir veri host’luğu ve uygulama sistemi ile birlikte internetin yerini alabileceğini düşünüyor ancak Goldman’a göre platform epey karmaşık ve henüz yeni olduğu için kendini kanıtlamış değil.