DeFi ve NFT’ler sayesinde Metaverse üzerinde hayata geçirilen kripto para oyun ekonomileri, finans alanında bir çağ atlanmasını sağlayabilir mi? Grayscale tarafından yayınlanan yeni bir rapor bunun mümkün olduğunu iddia ediyor. Peki, raporda neler var?
Facebook’un bir isim değişikliğine giderek Meta adını almasıyla birlikte son bir aydır Metaverse kelimesi dillerden düşmüyor. Bununla birlikte aralarında Microsoft, Adidas ve oyun şirketi Niantic’in de bulunduğu çok sayıda şirket, bu sanal dünya ile ilgili planlarını bir bir açıklamaya başladı.
Geleneksel teknoloji şirketleri her ne kadar bu alanda çalışmalar yapıyor olsa da kripto para dünyası konuyla ilgili fiili olarak harekete geçti bile.
Özellikle kripto para oyunları alanında ilk Metaverse’ler sahne almaya başladı. Sandbox (SAND), Decentraland (MANA) ve Axie Infinity (AXS), binlerce kullanıcının birbirleriyle iletişim kurabileceği devasa dünyalar inşa ettiler.
Yakında insanlığın sanal dünyalar üzerinde yaşayacağı fikri internet üzerinde çok fazla konuşulmaya başladı. Konuyla ilgili olarak özellikle de oyuncular ön plana çıkıyor. Grayscale de raporunda bu konudan bahsetti.
Dünyanın en büyük kripto varlık yöneticisi olan Grayscale’in kısa bir süre önce yayınladığı rapora göre, Metaverse sektörünün yıllık geliri yakın gelecekte 1 trilyon doların üstüne çıkabilir.
Grayscale bu tür bir gelecek senaryosunda özellikle de kripto para dünyasının kritik bir rol oynayacağını düşünüyor. Yayınlanan raporda bu, şu şekilde aktarıldı: “İnsanların hayatlarının giderek daha fazla bir bölümü internet dünyasına kaymasıyla birlikte, dijital nadir varlıklar, akıllı sözleşmeler, online mülkler, diğer kripto paralar, merkezsiz finans (DeFi) ve NFT’ler, Metaverse evrenindeki ekonomik gelişmelerin temelini oluşturacak.”
Kripto Para Metaverse Oyunları 2025 Yılına Kadar 400 Milyar Dolar Gelir Elde Edebilir
Buna ek olarak Grayscale, özellikle kripto para oyunu sektörünün önünde oldukça parlak bir gelecek olduğunu düşünüyor. Varlık yöneticisine göre, Metaverse oyun dünyasının gelirleri, 2020 yılındaki 180 milyar dolar seviyesinden 2025 yılında 400 milyar dolara kadar yükselecek.
Oyun geliştiricilerinin oyunlarından elde etmek için kullandığı mekanizmaların giderek değişmesi, bu büyüme trendinde kritik bir rol oynuyor. Birçok oyuncu hem paralarını hem de zamanlarını bir tür dijital zenginlik sahibi olmak için harcamasına rağmen bu alanda gerçek para kazanmayı başaramamışlardı.
Aslına bakılırsa bunun nedeni, geleneksel oyun geliştiricilerinin, oyun içerisinde kazanılan eşyaların ve karakterlerin gerçekte asla oyunculara ait olmasına izin vermemeleriydi. Oyun geliştiricileri genel olarak oyuncuların oyun içi eşyalarını satmalarını yasaklıyordu. Merkezsiz finans ve NFT’ler ise bu konuya çözüm getirmeyi amaçlıyor.
Yeni sistem ile birlikte oyuncular, oyun içi dijital varlıklarına NFT formatında gerçekten de sahip olabilecek. Buna ek olarak oyuncular, oyun içerisinde kazandıkları eşyaları, DeFi sayesinde diğer oyuncular ile takas edebilecek ya da kiralayabilecek.
Bu durum, internet üzerinden ulaşılabilen tamamen yeni bir piyasa oluşmasını sağlayacak. Teorik olarak bu piyasada herkes, oyunlardan elde ettiği eşyalarını para kazanmak için kullanabilecek. Bu yüzden, Grayscale, giderek daha fazla sayıda oyuncunun kripto para oyunlarına yöneleceğini düşünüyor.