Son güncelleme: 4 ay önce
Twitter CEO’su Jack Dorsey Ekim 2021’de ilginç bir tweet atmış ve dünya geneli hiperenflasyonun her şeyi değiştireceğini ve kısa bir süre sonra bunu göreceğimizi söylemişti. Hiperenflasyonun önce ABD, daha sonra da tüm dünyada olacağına vurgu yapmıştı.
Dorsey’in bu tweeti, Twitter’daki CEO’luk görevini bırakıp Block’ta tam zamanlı kripto para projelerine başlamadan kısa bir süre önce yazılmıştı.
Jack Dorsey’in öngörüsünde haklı olup olmadığını zaman gösterecek ancak ekonomik göstergeler onu doğruluyor gibi.
Hiperenflasyon, ekonomideki hızlı, aşırı ve kontrol dışı genel fiyat artışlarını tanımlayan bir terim olarak kullanılıyor.
Dorsey’in bu tweetinden çok kısa bir süre sonra Türkiye’de de ekonomik alanda çok ciddi değişiklikler olmuş, dolar inanılmaz bir artış yaşamış ve market fiyatları almış başını gitmişti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Aralık’ta enflasyon oranı %36’lara kadar çıkmıştı. Yani Türkiye geçen senenin sonlarında Dorsey’in bahsettiği hiperenflasyonu yaşamaya başlamıştı. Bu durum halen devam ediyor gözüküyor.
Diğer ülkelerde de enflasyon rakamları artış trendinde. Fed geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’de enflasyon oranın Aralık ayında %7 olduğu belirtti. Bu ABD için rekor denilebilecek bir oran. Kıyaslama açısından 2020’de bu rakam %1.2 idi.
Benzer şekilde bugün yayınlanan bir raporda İsveç’in enflasyon oranının %4.9’a çıkarak son 29 yılın en yüksek seviyelerini gördüğü belirtildi.
Eurozone bölgesindeki enflasyon oranı %5’e çıkarken, Estonya ve Litvanya gibi Baltik ülkelerinde bu oran %12 ve %10 civarlarında seyrediyor.
Jack Dorsey’in Twitter CEO’luğundan ayrılıp Block adlı şirketinde tamamen kripto para projelerine yönelmesi bu “hiperenflasyon” öngörüsünün bir neticesi olabilir gibi gözüküyor.
Tüm dünya genelinde pandemi ve ekonomik gidişat insanları yeni yatırım araçlarına yönlendirdi. Bunların başında da enflasyona karşı altın gibi bir koruma kalkanı görevi gören Bitcoin geliyor.
2022 çok büyük bir yıl olacak. Ekonomi anlamında büyük çalkantılara gebe bir yıl gibi duruyor.
Bitcoin’e yönelenler kazançlı mı çıkacak, zararda mı olacak bunu zaman gösterecek.
Tesla ve diğer büyük kurumsal firmalarla, El Salvador gibi ülkelerin şimdiden Bitcoin limanına yanaşması Bitcoin’in uzun vadede enflasyona karşı en sağlam liman olacağının bir göstergesi gibi.
2022 yılı, hiperenflasyon neticesinde pek çok kurumsal firmanın, ülkenin, bankaların Bitcoin limanına yanaşacağı bir yıl olacak ve bu yüzden belki de küresel çapta çok ciddi değişim ve dönüşümler göreceğiz.