Intel’in yeni Bitcoin madencilik çipi, yıllardır piyasaya hakim olan Çinli teçhizat üreticilerinin ilk büyük rakibi olabilir.
Kaliforniya merkezli çip üreticisi Santa Clara, bu ayın başlarında kripto madenciliği girişimini ve Ocak ayında ilk nesil BonanzaMine çipini açıklamıştı. Intel CEO’su Bitcoin için “iklim krizi” ifadesini kullanmış ve Intel’in yeni çevreci çipine referansta bulunmuştu. Jack Dorsey’in dijital ödeme şirketi Block ve iki madencilik şirketi Griid Infrastructure ile Argo Blockchain, bu yıl içinde Intel’den çip alacak ilk büyük firmalar olacak.
Çinli üreticiler Bitmain ve MicroBT, yüksek performanslı çiplerini yapmak için kullandıkları tescilli teknoloji nedeniyle Bitcoin madencilik donanım pazarında aslan payına sahip. Şimdiye kadar çok az rakip, onlarla eşleşebilecek bir çip yapabilmiş görünüyor.
Kripto para ağını güvende tutmak için bilgisayar kullanarak Bitcoin ödülleri kazanılan süreci ifade eden Bitcoin madenciliği, son yıllarda Bitcoin fiyatındaki artışın ortasında kazançlı bir iş haline geldi ve teçhizat üreticilerini zenginleştirdi. The Block’un araştırmasına göre madencilik sektörü 2021’de 15 milyar dolar gelir -bir önceki yılın iki katından fazla- elde etti.
Endüstri katılımcıları, Amerikalı madencilere yakınlığı göz önüne alındığında, Intel’in piyasaya girişinin Çinli üreticilerin fiyatlandırma gücünü zayıflatabileceğini ve daha iyi bakım hizmetleri sunabileceğini söylüyor. Pekin geçen Mayıs ayında kripto madenciliğini yasakladığı için Çin bitcoin madenciliğinde ilk sırayı diğer ülkelere kaptırmıştı.
Intel’in hisseleri gün içinde yaklaşık %1 artışla 45.08$’a yükseldi. Geçen yıl %26 düşmüştü.

Madencilerin Intel gibi bir rakibi kabul etmesinin başlıca nedenlerinden biri, en iyi üreticiler tarafından belirlenen mevcut fiyatlandırma modeli ve satın alma koşullarının alıcılara değişen finansal riskler ve operasyonel maliyetler yüklemesidir. Intel tarafından sunulacak sabit bir fiyat, daha fazla öngörülebilirlik sağlayacak.
Fiyatlandırma modelleri Bitcoin fiyatına büyük ağırlık verdiğinden, dahili fiyatlandırma modelleri Bitcoin madencilerinin nakit akışını zorlayabilir ve madenciler ayı piyasalarında potansiyel bir sarsıntıyla karşı karşıya kaldıklarında daha da fazla risk oluşturabilir.
Çin’den ithal edilen madencilik makinelerine uygulanan %25’lik tarife, ABD’li alıcılara daha fazla maliyet getiriyor ve bu da madencilerin doğrudan Intel’den alım yapması için önemli bir faktör olabilir. Bitmain ve MicroBT’den farklı olarak, Intel’in yarı iletken endüstrisindeki etkisi ve ölçeği nedeniyle tedarikçilerinin fiyatlandırması üzerinde daha fazla kontrole sahip olduğu biliniyor.
ABD’li madenciler, ABD kökenli bir madencilik cihazı sağlayıcısının daha iyi bakım hizmetlerine sahip olacağını düşünüyor.