İranlı yetkililer geçmişte kripto para madencilerine çok sayıda operasyon düzenlemişti. Bu sefer, ülkenin en büyük borsası da kripto para madenciliği ile ilgili suçüstü yakalandı. Borsanın CEO’su görevden alındı.
İran’ın en büyük hisse senedi borsası olan Tahran Borsası CEO’su Ali Sahraee, görünüşe bakılırsa kendi cebini doldurma isteğine karşı koyamamış. Yetkililer, söz konusu borsa binasının bodrum katında, Bitcoin madenciliği alanında kullanılan madencilik cihazları ele geçirdi. Sahraee’nın gelecekte Bitcoin madenciliğinden para kazanıp kazanamayacağı ise bilinmiyor. Buna rağmen CEO, borsadaki işini kaybetti.
İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı’nın haberine göre, bu zamana kadar Tahran Borsası’nın başkan yardımcılığını yapan Mahmoud Goudarzi, şirketin CEO’luğu görevini devralacak. Borsa muhtemelen ilk başta bu madencilik cihazlarının bir araştırma projesine ait olduğunu iddia etse de, bu bahane çok uzun süre etkili olmadı.
İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Mayıs ayında yaptığını açıklamasında, İran’daki Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliğini, İran’ın elektrik tüketimini azaltmak amacıyla yasaklayacaklarını söylemişti. Haber ajansının yaptığı haberde, yetkililerin söz konusu madencilik cihazlarını ne zaman ele geçirdiği ise bildirilmedi. Haberde, borsaya ait bodrum katının “ani bir incelenmesi” sonucunda kanıtlara ulaşıldığı yer aldı. Her ne şekilde olursa olsun, İran yasalarına göre bu aktivite illegal olarak nitelendiriliyor.
Diğer ülkeler bol miktarda enerji üretse de İran’da durum böyle değil. Ülkede, elektrik kesintilerine ve voltaj düşüklüklerine neden olan bir enerji krizi yaşanıyor. Yetkililer ise bu tür olayların suçlusunu çoktan buldu. Yetkililere göre kripto para madencileri, normalde toplumun kullanması gereken elektriği tüketiyor.
İran’daki Elektrik Kesintilerinden Gerçekten de Bitcoin Madencileri Mi Sorumlu?
Bununla birlikte Ağustos ayında; İran Endüstri, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı’na ait bir rapor ortaya çıktı. Medyaya yansıyan raporlarda, yetkililerin kripto para madencilerinin kullandığı elektrik miktarına dair görüşü “çok fazla abartılmış görünüyor” şeklinde değerlendirildi. Cambridge Center for Alternative Finance’ın yaptığı güncel bir çalışmaya göre, küresel hash oranının %4’ünü karşılayan İran, en çok Bitcoin madenciliği yapan ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor.
İran yönetiminin hayata geçirdiği yasaklar ile birlikte yetkililer çok sayıda büyük ve küçük kripto para madenciliği tesisine operasyon yaptı. İllegal bir şekilde çalışan madencilik cihazlarına el koyan yetkililer, madencilik yapılan hanelere para cezaları kesti. Bununla birlikte yapılan operasyonların çoğu, terk edilmiş fabrikalara, evlere ve küçük şirketlere karşı gerçekleştirildi. İran’ın en büyük borsası gibi bir kuruluşun böyle bir illegal aktivitede bulunması ise İranlı yetkililer açısından da sürpriz oldu.