Çin’deki Bitcoin madenciliği yasaklarının ardından Kazakistan, bu alanda en popüler ikinci hale geldi. Ancak bu durum, elektrik tüketimi açısından ülkeye önemli bir sorun getirmiş gibi görünüyor.
Haberin Özeti
- Kazakistan, Bitcoin madenciliği için en popüler ikinci ülke haline geldi.
- Ülke, ucuz elektriğe sahip olmakla övünüyor; ama sonuçta bu elektrik “sonsuz” miktarda değil.
Geçtiğimiz aylarda Çin’de uygulanan Bitcoin madenciliği yasaklarının ardından pek çok madencilik işletmesi Çin’den taşınma kararı aldı. Bunların büyük bir kısmı ABD’ye giderken; önemli bir bölümü de Kazakistan’a taşındı.
Kazakistan ve Bitcoin Madenciliği
Kazakistan, en başından bu yana bu alanda ucuz elektriğe sahip olmakla övünse de; yoğun Bitcoin madencilik faaliyeti ülkenin elektrik tüketimine büyük oranda el koymuş gibi görünüyor.
Kazakistan Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliyev dün kripto madencilerine, “düzenlenmiş operasyonların ulusal şebekeden kesilmeyeceğine” dair bir güvence verdi. Bununla birlikte Bitcoin madencileri, özellikle de resmi olarak kayıtlı olmayanlar, yakında ya kayıt olmak ya da ülke dışına çıkmak zorunda kalabilirler.
Kazakistan, doğal kaynaklar açısından zengin bir Orta Asya ülkesidir. Ülke, özellikle daha yeşil ve yenilenebilir güç kaynaklarına yönelmeye başlasa da; Bitcoin madencilerinin baskısını da güçlü bir şekilde hissediyor. Hükümet, Bitcoin madenciliğinin ülkenin elektrik kapasitesinin %8’ini tükettiğini ve bunun da üçte ikisinin denetimsiz madenciler tarafından yapıldığını belirtiyor.
“Denetimsiz Madenciler Düzenlenmeli”
Kazakistan’daki Ulusal Blok Zinciri ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği ise soruna dair hükümete bir çözüm önerisinde bulundu. Birlik, denetimsiz ve kayıtsız olarak faaliyet gösteren madencilerin engellenmesi çağrısını yaptı. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Birçok yasadışı madenci son aylarda çeşitli operasyonlar kurarken, ülkede uzun yıllardır faaliyet gösteren, tüm yasalara tam olarak uyan, vergilerini ödeyen ve yerel iş imkanları sağlayan birçok Bitcoin madencilik şirketi var. Bu şirketlerin korunması gerekiyor.” ifadeleri kullanıldı.
Reuters tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre ise şimdiye kadar resmi kayıt yaptırmayan madenciler, yalnızca ülkedeki artan vergi gereksinimleri nedeniyle değil; aynı zamanda tartışılan ek hükümet istekleri nedeniyle de buna kuşkulu yaklaşıyor.
Kazakistan’da yeni bir madencilik baskısı ve ek talepler başlarsa; belki de bu şirketler tekrar taşınma kararı alabilir.