Güney Kore hükümeti, kripto para borsalarını hedefleyen Kuzey Kore saldırılarına karşı koyma sorumluluğunu kimin alması gerektiği konusunda sıcak bir siyasi tartışma yaşıyor. Hükümet, kripto borsalarını Kim Jong-Un’un bilgisayar korsanlarından kimin koruyacağını bilmiyor.
Güney Kore’nin mali takipçisi, geçtiğimiz günlerde bu sorunu kendi meselelerinden biri olarak görmediklerini açıkça belirtti.
Güney Kore’nin günlük gazetelerinden biri olan Fn News’e göre; Finansal Hizmetler Komisyonu, 23 Ekim’de Ulusal Meclis Siyasi İşler Komitesi’nden gelen yazılı bir soruşturmaya yanıt verdi. Finansal Hizmetler Komisyonu, Kim Jong-un rejiminin sponsorluğunda hareket eden Lazarus Group gibi hackerların kripto borsalarına yönelik gerçekleştirdikleri saldırılar esnasında çalınan kriptodan kendilerinin sorumlu olmadığını söyledi.
Rapora göre mali takipçi, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermekten kaçınarak kripto borsalarının kendi yetki alanına girmediğini savundu ve konuyu kapatmayı tercih etti. Sorumluluğun, Dışişleri Bakanlığı ile Kore İletişim Komisyonu’na ait olduğu kaydedildi.
Ancak hem Dışişleri Bakanlığı hem de Kore İletişim Komisyonu, Finansal Hizmetler Komisyonu’nun kripto şirketlerinin uğradıkları zararlardan hala sorumlu olduğuna inandığını çünkü bunların finansal meselelerle yakından ilgili olduğunu belirtti. İkili, Finansal Hizmetler Komisyonu’nun kripto para borsaları gibi sanal varlık sağlayıcılarının yönetimi ve denetiminden sorumlu pozisyonundan detaylı bir şekilde bahsetti.
Güney Kore kripto faturasının kabulü sorumluluk tartışması başlattı
Ulusal Meclis Siyasi İşler Komitesi’nin muhalefet partisi sekreteri olan temsilci Seong Il-jong, Finansal Hizmetler Kurumu’nun tutumuna katılmadığını açıkladı. Kuruma yönelik bir sitemde bulunan temsilci, revize edilmiş Güney Kore kripto faturasının kabul edilmesiyle birlikte kripto ile ilgili tüm konuların Finansal Hizmetler Komisyonu’nun görevi haline geldiğini hatırlattı.
Geçtiğimiz şubat ayında, Kim Jong-un rejiminin sponsorluğunda Lazarus Group’un 2019’da birkaç kripto borsasını hedeflediği bildirildi. Gerçekleştirilen saldırılardan birinde, DragonEx borsası çalışanlarına sunulan sahte ama gerçekçi bir ticaret botu web sitesinin yaratıldığı tespit edildi.
Buna ek olarak ağustos ayında da Amerika Birleşik Devletleri ordusu bir rapor yayınladı ve Kuzey Kore’nin şu anda Beyaz Rusya, Çin, Hindistan, Malezya ve Rusya gibi ülkelerde konuşlanmış şekilde bulunan 6.000’den fazla hackera sahip olduğunu söyledi.