Japonya’nın önde gelen mali düzenleyicisi Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), kripto borsası Binance’nin ülkede resmi kaydı olmadan faaliyet göstermeye devam ettiğini belirten başka bir uyarı yayınladı.
Haberin Özeti
- Japonya mali düzenleyicisi, kripto borsası Binance için bir uyarı yayınladı.
- Japonya Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), Binance’ın düzenleyici kuruma kayıt olmadan ülkede faaliyet yürüttüğünü belirtti.
- Binance yetkilileri henüz konu ile ilgili bir açıklama yapmadı.
Japonya’nın Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), kripto borsası Binance’e, borsanın düzenleyiciye kayıt olmadan ülkede faaliyet gösterdiğini belirten bir uyarı yayınladı. Haberin geçerliliği, konuya yakın bir kaynak tarafından da doğrulandı.
FSA’nın Binance İçin Yayınladığı İkinci Uyarı
2017 yılında FSA, Japonya’daki kripto para şirketlerinin faaliyete devam etmek için düzenleyiciye başvurmasını gerektiren bir kayıt süreci başlattı.
Söz konusu kayıt kararı, özellikle kripto borsalarını ve kullanıcıları büyük zararlara uğratan çeşitli siber saldırılara ve dolandırıcılık faaliyetlerine karşı alındı. Bu anlamda Mt.Gox borsasının 2014’teki çöküşü belki de en unutulmaz gelişmelerden biriydi. 2018 yılında hazırlanan bir raporda da o yılın ilk çeyreğinde 500 milyon Doların üzerinde kripto paranın hacker saldırıları nedeniyle kaybedildiği ortaya konuldu.
Bugün yapılan uyarı, Binance’in FSA’dan aldığı ikinci uyarı. İlk uyarı 2018 yılında yayınlandı; ardından da borsa, faaliyetlerini Malta’ya taşıma kararı aldı.
Binance yetkilileri henüz söz konusu uyarı ile ilgili bir açıklama yapmadı. Ancak şirket CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, bu yıl düzenlenen Ethereal Zirvesi’nde Binance’nin herhangi bir “resmi merkezi” olmadığını belirtmişti.
Binance’nin Düzenleyiciler ile Sorunları
Kripto para borsası Binance, hacim olarak sektördeki en büyük ticaret platformudur. Ancak böylesine büyük bir borsa olması nedeniyle şirketin başı sık sık düzenleyici kurumlar ile derde giriyor.
2020’de Malezya hükümeti, borsanın yasa dışı çalıştığını belirterek Japon düzenleyicilerinin yaptığına benzer bir uyarı yayınladı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Emtia Ticareti Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ise, Binance’in CFTC’ye kaydolmadan türev ticareti hizmeti verdiğini belirtti ve bir soruşturma başlattı.
Öte yandan Binance, düzenleyici kurumlar ile arasını düzeltmek için cesur adımlar da atıyor. Nisan ayında şirket, borsanın ABD merkezli kuruluşu Binance.US’a liderlik etmesi için eski Para Birimi Denetçisi (OCC) Brian Books’u işe aldı.
FSA’dan gelen son uyarının Binance’in Japonya operasyonlarını durdurup durdurmayacağı henüz belli değil. Ancak platformun zorlu geçmişi göz önüne alındığında, bu uyarının çok daha küçük bir etki oluşturması muhtemel.