Fiziksel para savunucuları bile kendi aralarında en iyi yatırım aracının ne olduğu konusunda tartışmalar yaşamaya başladılar. Altın mı Bitcoin mi? Gelecekte kullanılabilecek birikimleri hangisinde tutmalıyız. Michael Saylor ve Frank Giustra bu konuyu enine boyuna tartıştılar.
International Crisis Group’un eş başkanlığını yapan ayrıca birçok değerli metal madeni şirketinin de CEO’su olan Giustra tabii ki bu tartışmada altını savunan taraf konumunda. MicroStrategy CEO’su Saylor ise Bitcoin’in, altının zirvedeki konumunu geçeceği ve bir birikim aracı olarak yerini alacağı görüşünü savunuyor.
Michael Saylor: “Bitcoin Yüzyıllardır Gerçekleşen En Devrimsel Adımlardan Biri”
Michael Saylor düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Bence, tüm altın yatırımcılarının ve Bitcoin yatırımcılarının fiziksel para konusundaki görüşleri benzer bir şekildedir. Konuşmamız gereken şey, fiziksel altının yerini alabilecek en uygun kavram nedir olmalı. Para bir anlamda enerjiyi de temsil ediyor. Ayrıca para bir birikim aracı olmasının yanında, içinde bulundurduğu enerjiyi başka bir yere ve zamana da aktarabilen bir teknoloji. Bitcoin ise insanlığın şimdiye kadar sahip olduğu en verimli para sistemini temsil ediyor. Bitcoin, yüzyıllardır hayata geçirilmiş en devrimsel projelerden biri. Sadece 12 yılda piyasa değeri trilyon dolarları aştı. Bitcoin, Apple, Amazon, Google, Facebook gibi şirketler dahil, yeryüzünde en çabuk şekilde 13 rakamlı değerlere ulaşan varlık oldu. Bitcoin, dijitalleşme alanında dünyada bir sonraki adımı oluşturacak. Fotoğraflarımızı, videlarımızı, haberlerimizi dijitalleştirdik. Şimdi ise sırada paramızı dijitalleştirmek var.
Frank Giustra: “Bitcoin İçin Gelecekte Yasaklanmak Kaçınılmaz Olacak”
Frank Giustra’nın altın savunması ise klasik olarak korkutma, belirsizlik ve şüphe yaratma stratejisi ile özetlenebilir. Giustra düşüncelerini şöyle açıkladı: “Ülkeler, para yaratma konusunda tekel olmayı her zaman tercih eder. Bitcoin gibi, merkeziyetsiz yan para birimlerine asla izin verilmez. Michael gerçekten de devletlerin, Bitcoin’in altın piyasasındaki tüm sermayeyi yutmasına izin vereceğini mi düşünüyor? Devlet tahvilleri, devletlerin temel parçalarından birini oluşturur, Bitcoin ise bu borç bazlı ekonomik modele bir tür saldırıyı temsil ediyor. Bu yüzden Bitcoin’in başarılı olmasını beklemek çok mümkün değil.”
Pratikte ise Bitcoin için bu tür bir yasağa örnek gösterilebilecek bir tür uygulama bulunmuyor. Türkiye ve Hindistan gibi ülkeler sınırlayıcı bazı adımlar atsa da tamamen bir Bitcoin yasağı hiç söz konusu olmadı. Türkiye’de ise sadece kripto paralar ile ödeme yapmak yasak hale geldi, kripto para sahibi olmak ise tamamen yasal. Bu yüzden Giustra çizdiği kötümser tablonun pratikte işe yaraması mümkün gözükmüyor.