Son güncelleme: 1 sene önce
Ödeme şirketi MoneyGram, Ripple Labs ile ortaklığı ve XRP tokeninin yasal statüsü hakkında yanlış beyanda bulunulduğu iddiasıyla bir toplu dava ile karşı karşıya.
Haberin Özeti
- MoneyGram’a Ripple ile olan ortaklığıyla ilgili yanlış beyanlarda bulunduğu için bir dava açıldı.
- Dava; şirketin, yatırımcılarını XRP tokeninin yasal statüsü konusunda yanılttığını iddia ediyor.
- MoneyGram ve Ripple arasında nasıl bir ortaklık var?
Ödeme şirketi MoneyGram International’e, XRP tokenini içeren fintech şirketi Ripple Labs ile ortaklığı konusunda yanlış beyanda bulunmaktan dolayı dava açıldı.
Dava, MoneyGram Yatırımcıları Adına Açıldı
Dava, 1 Mart tarihinde Rosen Hukuk Bürosu tarafından 17 Haziran 2019 ile 22 Şubat 2021 tarihleri arasında şirketten hisse satın alan MoneyGram yatırımcıları adına açıldı.
Açılan toplu dava kapsamında MoneyGram’ın yatırımcılarını Ripple ile ortaklığı ve XRP tokeninin yasal statüsü konusunda yanılttığını iddia ediliyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) yaptığı açıklamalarla son birkaç yıldır XRP’yi kayıtsız bir menkul kıymet olarak gördüğünü belirtmişti.
The Wall Street Journal tarafından bildirildiği üzere MoneyGram, 2020’de Ripple’dan şirket kazancının yaklaşık %15’ini (yaklaşık 38 milyon Dolar) net pazar geliştirme ücreti olarak aldı.
MoneyGram, Ripple ile Nasıl Bir Ortaklık Yürüttü?
MoneyGram ve Ripple, Haziran 2019’da stratejik bir ortaklığa girdi. Ripple, ödeme şirketine 50 milyon Dolara kadar yatırım yapmayı kabul etti. MoneyGram da buna karşılık olarak Ripple’ın uluslararası ödeme platformu xRapid’i kullanmaya başladı. Bu, daha sonra İsteğe Bağlı Likidite (ODL) olarak yeniden markalandı.
2020 sonunda SEC, Ripple’ı kayıtsız menkul kıymet satışlarından 1.3 milyar Dolarlık getiri elde etmekle suçladığında şirket, MoneyGram’ın ödenmemiş hisselerinin yaklaşık %17’sini elinde tutuyordu.
MoneyGram ise Şubat 2021’de Kaliforniyalı firma Ripple Labs ile olan ortaklığının askıya alındığını duyurmuştu. Yine de bu, kendisine dava açılmasına engel olmadı.