Son güncelleme: 2 ay önce
Bitcoin ve kripto para birimleri, Rusya’ya yönelik küresel mali yaptırımların yürürlüğe girmesiyle geçen hafta ana akım medyada epey gündem oldu.
Bitcoin fiyatı, Rusların bitcoin ve kriptoya yönelebileceği yönündeki beklentiler üzerine yükseldi, ancak Fed başkanı Jerome Powell’ın yorumlarını takiben geri düştü.
Şimdi de, dünyanın en büyük ödeme kartı ağları Visa ve Mastercard’ın yanı sıra internet ödeme devi PayPal, bir kripto uzmanının “SWIFT yasağından daha büyük bir deprem” olarak nitelendirdiği hamlelerle Rusya’daki hizmetlerini askıya aldı.
Visa CEO’su Alfred Kelly yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve tanık olduğumuz kabul edilemez olayların ardından harekete geçmek zorunda kaldık” dedi.
Mastercard yaptığı açıklamada, “Bu kararı kolay almadık” dedi. “Mastercard, Rusya’da 25 yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor.”
Rus bankaları tarafından verilen kredi ve banka kartları artık ülke dışında çalışmayacak ve ülke dışından verilen kartlar Rus işletmeleri ve bankamatiklerinde çalışmayacak.
Yerel basında Rus Sberbank’ın Çinli UnionPay ile birlikte kart çıkarmaya başlayacağı yönünde haberler çıktı. Bu arada, Rusya merkez bankasının verilerine göre, Rusya’nın 2015 yılında Visa ve Mastercard’a alternatif kurduğu ödeme ağının ülkede sadece %30 pazar payına sahip olduğu düşünülüyor.
Visa ve Mastercard yasağı, PayPal’ın Rusya’nın dünyanın ana uluslararası ödeme ağı SWIFT’den atılmasından sadece bir hafta sonra bu hafta sonu Rusya’daki hizmetlerini kapatmasının ardından geldi.
PayPal CEO’su Dan Schulman, “PayPal, Ukrayna halkını destekliyor ve Rusya’nın Ukrayna’daki şiddetli askeri saldırısı karşısında uluslararası toplumun yanında yer alıyor” dedi.
Teknoloji avukatı Preston Byrne Twitter’da “Visa ve Mastercard’ın kapatılması SWIFT’den daha büyük bir deprem” dedi.
Wow. This is a bigger earthquake than SWIFT. https://t.co/i5Ar3phmQd
— Preston Byrne (@prestonjbyrne) March 5, 2022
Bir kripto araştırma şirketi olan Chainalysis’in verilerine göre, geçen hafta boyunca Rus rublesi ile kripto para birimleri arasındaki ticaret arttı.
Teknoloji yatırımcısı Balaji Srinivasan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD veya Çin dışındaki her kültürel alan, dijital savunma stratejisinin bir parçası olarak sosyal medya, alışveriş ve benzerleri için ulusal yığınlar oluşturacak. Ancak kendi başlarına küresel olarak rekabet edebilecek ölçeğe sahip olmayacaklar. Bunun için bitcoin/web3’e bağlanmaları gerekecek” dedi.
Merkezi olmayan yapılarla birlikte bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin nispeten anonim doğası, ülkelerin ve kripto şirketlerinin, geleneksel finans endüstrisi ile aynı şekilde kullanıcıları sistemden çıkaramayacağı ve yaptırım uygulayamayacağı anlamına geliyor.
Dünyanın en büyük kripto para birimi şirketleri ve borsalarından bazıları, hizmetlerine Rusya’dan erişimi engellemek için baskı altına girse de, ABD merkezli Coinbase ve dünyanın en büyük kripto borsası Binance bu talepleri reddetti.
Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao, bitcoin ve kriptonun Rusya tarafından yaptırımlardan kaçmak için kullanılabileceğine dair korkuları reddetti ve “kripto Rusya için çok küçük” dedi.
CZ yaptığı açıklamada, “Şu anda medya ve politikacılar çok fazla kripto kaynaklı yaptırımlara odaklanıyor. Ancak bugün kriptonun benimsenmesine bakacak olursak, muhtemelen dünya nüfusunun yaklaşık %3’ü kripto ile ilgili, yani, bir miktar kriptoya sahip. Bunlardan çoğu, toplam varlıklarının yalnızca küçük bir yüzdesini (%10’dan az) kriptoya yatırıyor. Dolayısıyla, bugün kriptoda küresel net değerin muhtemelen yalnızca %0.3’ünden daha azı var. Bu yüzde Rusya için de aynı şekilde geçerli” dedi.
Coinbase CEO’su Brian Armstrong bu hafta Twitter’da yaptığı açıklamada, “Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçınmak için kripto kullanma riskinin yüksek olduğunu düşünmüyorum” demişti.
Öte yandan geçen hafta Wall Street Journal, Biden yönetiminin Rusya’nın bitcoin ve kripto para pazarına yaptırım uygulamayı düşündüğünü yazmıştı.