Son güncelleme: 4 ay önce
Bitcoin madenciliğinin çevre için iyi bir şey olduğunu iddia etmek zor. Ancak dijital varlık yatırım şirketi CoinShares tarafından yeni yapılan bir araştırma, özellikle küresel finansal sistemle karşılaştırıldığında, Bitcoin’in karbon emisyonu üzerindeki etkisinin minimum olduğunu gösteriyor.
Yayınlanan raporda, Bitcoin madenciliği geçen sene 41 megaton CO2 emisyonuna sebep oldu. Bu rakam 2020’de 36 megatondu. Bu rakam kulağa çok gibi gelse de, global karbon emisyonunun %0.08’inden daha az ve rapora göre “önemsiz” denilebilecek bir oran. ABD’nin geçen seneki karbon emisyonu ise tek başına 5830 megaton civarında.
Çevreciler Bitcoin’i enerji harcamaları nedeniyle hep eleştirirler ve genelde ağdaki elektrik tüketimi hep farklı bir ülkeninkiyle karşılaştırılır.
Bitcoin madencileri, kriptografik bulmacaları kırmak ve BTC kazanmak için rekabet eder. Bitcoin ağı bu rekabetten dolayı kasıtlı olarak çok fazla enerji gerektirir. Bunun nedeni ise ağı birçok farklı kullanıcıya dağıtarak blok zincirinin güvenli kalmasını sağlamaktır.
Bitcoin’e yapılan eleştiri kripto alanındaki diğer gelişmelere ve diğer altcoinlere de sıçramış durumda. NFT’ler, sanal sanat ve dijital koleksiyonlar gibi varlıklara bağlı blok zinciri tabanlı mülkiyet tapuları son zamanlardaki bir diğer hedef. Çoğu NFT, Bitcoin’e benzer bir madencilik süreci kullanan Ethereum blok zincirinde yayınlanırken, diğerleri, madencilik gerektirmeyen ve çok daha düşük enerji kullanan Solana gibi “hisse kanıtı” ağlarında basılıyor.
[1/7] Time to have a closer look at our findings in the Bitcoin Mining Network Report. Bitcoin mining is an essential building block in grids featuring high proportions of wind and solar generation.
Let’s unpack->— CoinShares 👩🚀 (@CoinSharesCo) January 31, 2022
Yayınlanan raporda, Bitcoin’in enerji tüketimi üzerindeki korkunun abartılı olduğu ve enerji kullanımının “çok yanlış anlaşıldığı” belirtiliyor. Rapor, çevresel maliyeti küçük ama gerekliliği yüksek olan “Bitcoin toplum için büyük bir faydadır” inancını yeniden vurguluyor.
Zaten ağ bir süre sonra BTC oluşturmayı durdurmak için tasarlandığından madenciliğin kullanacağı güç tüketiminin azalacağı düşünülüyor.
Rapora göre, Kazakistan, ABD’nin Montana ve Kentucky eyaletleri ve Kanada’nın Alberta eyaleti, Bitcoin madenciliği karbon emisyonunun %43’ünden sorumlu, ancak ağın toplam gücünün yalnızca %26’sını oluşturuyorlar.
İsveç ve Quebec ve Manitoba eyaletleri gibi diğer bölgeler, Bitcoin hash oranının tahmini %5.2’ini oluşturmalarına rağmen ürettikleri karbon emisyonları önemsiz seviyelerde.
Raporda son söz olarak, Bitcoin emisyonunun, onun faydaları karşısında gölgede kaldığı belirtiliyor.