Son güncelleme: 10 ay önce
Bitcoin ve Ethereum gibi oldukça volatil fiyat hareketleri sergileyen geleneksel kripto paraların aksine, stablecoin’ler ABD doları gibi uluslararası para birimlerine endeksli oldukları için son derece öngörülebilir seyrediyorlar. Terra da, stabilitesi ve kolaylıkla öngörülebilir değeri sayesinde son günlerde popüler hale gelen bir stablecoin olarak dikkat çekiyor.
Ne yazık ki, kripto paralara yeni adım atmış olanlar ve diğer yatırımcılar ise Terra Blockchain’inin sunduğu fırsatlardan haberdar değil. Yine de bu Blockchain’ini daha önce duymadıysanız üzülmeyin. Bu rehberde size Terra’yı ve getirebileceği avantajları anlatacağız.
Terra Blockchain’i Nedir?
Bir çeşit finans teknolojisi olan Terra kripto projesi, kripto para alanındaki finansal uygulamalara ve girişim hamlelerine güç kaynağı sağlamak istiyor. UST olarak da bilinen Terra US, algoritma ve rezerv tokenleri kullanarak kendisini ABD dolarının fiyatına endeksliyor. Terra bu özelliği ile, nakit para veya nakit eşdeğeri kullanarak kendisini ABD dolarına endeksleyen Tether’dan ayrılıyor.
Terra Blockchain’i Güney Koreli Terraform Lab tarafından tasarlandı ve 2018 yılındaki piyasa çıkışından sonra çok yüksek bir büyüme gösterdi. Terra çok sayıda insanın e-ticaret sitelerinde kendi coini ile ödeme yapmasına olanak sağladı. Terra’nın Blockchain’i dünya genelindeki kripto paralar ve girişimciler ile işbirliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor.
Bununla birlikte Terra Blockchain’i kullanılarak kullanıcılar ödeme, alım satım ve birikim yaptıkça token kazancı elde ediyor. Yield farming alanında işlem yapılabilen Blockchain’i ile kullanıcılar piyasaya likidite sağlamaları karşılığında token ödülü alıyor.
Blockchain’in kurucularına göre Terra’nın, e-ticaret ödeme platformlarında gelecekte kullanılabilmesi mümkün olabilir.
Terra’nın Önündeki Engeller Neler?
Terra Blockchain’i yalnızca birkaç yıl önce hayata geçti ve halen geliştirilme aşamasında bulunuyor. Bu yüzden halen sistemde bazı engeller var ve eleştirmenler de bu konudaki görüşlerini sıkça dile getiriyor. Blockchain şu anda kurulduğu ülke olan Güney Kore’de aktif olarak faaliyet gösterirken diğer ülkelere de genişleyip genişlemeyeceği hiç net değil. Ancak coinin kurucuları, kripto para kullanımının yüksek olduğu Asya piyasasını hedefliyor.
Terra’nın sahip olduğu diğer problem ise diğer stablecoin’ler ile Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralara göre daha az merkezsiz olması. Eleştirmenlere göre bu durum bazı yatırımcıları kaçırabilir ancak geliştiriciler ise bu durumun işlemleri daha hızlı getirdiğini savunuyor.