ABD doları düşmeye devam ederse, Bitcoin’in bir hedge olarak gücü artabilir. Ancak olası bir borsa çöküşü halinde Bitcoin de güçlü kalamayabilir.
ABD Başkanı Donald Trump liderliğindeki yönetim, Mart ayından bu yana FED ile birlikte, koronavirüs salgınının etkileriyle harap olmuş bir ekonomiyi ayağa kaldırmak için çalışıyor.
Diğer birçok ekonomik süper gücün aksine, Amerika Birleşik Devletleri, toplam vaka sayısına göre en kötü etkilenen ülke konumuna geldi ve oldukça geniş bir ilk koronavirüs enfeksiyon dalgasıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Trump yönetimi ve FED, insanları çalışmaya devam ettirmek ve harcamalarını artırmak için olağanüstü politikalar uygulamak zorunda kaldı.
Faiz oranlarını düşürmeyi ve ekonomiye nakit enjekte etmeyi içeren önlemlerin, insanların zayıflayan ABD dolarından (USD) ‘vazgeçmelerine’ neden olabileceği ve bu durumun da Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerine olan ilgiyi artırabileceği yorumları yapılıyor.
FED Ne Yaptı?
FED tarafından uygulanan politikalar, Mart ayında %1.5’lik bir şok indiriminin ardından faiz oranlarını neredeyse sıfıra düşürmekten büyük miktarlarda menkul kıymet satın almaya kadar uzanıyor.
Federal Rezerv, Mart ayından bu yana hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler satın alarak piyasaya 2.3 trilyon dolar enjekte etti ve toplam varlıklarını 7.06 trilyon dolara kadar yükseltti.
Bu büyüme hızı içerisinde ABD’nin hâlâ kitlesel işsizlikle uğraştığı göz önüne alınırsa, bilançosunun 4. çeyreğe doğru şişmeye devam etmesi ve yılı potansiyel olarak 10 trilyon dolara yaklaşarak, yani şimdiye kadarki en yüksek değeriyle bitirmesinin muhtemel olduğu dile getiriliyor.
Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın “Yeni Ekonomik Zorluklar ve FED’in Para Politikası İncelemesi” başlıklı konuşmasında FED’in ortalama bir hedef seçtiği ve, bu kapsamda enflasyonun tavan yapacağına dair endişelerin olduğu vurgulanmıştı.
Bitcoin Üzerindeki Etkisi
Hisse senedi piyasaları yakın tarihin en kötü satışlarından birini yaşadığı için bu yılın Şubat ve Mart ayları arasında Bitcoin fiyatları %50’den fazla düşmesin rağmen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde önemli bir geri dönüş gerçekleşti.
Öte yandan ABD doları aynı dönemde pek de iyi bir performans göstermedi ve euro (EUR), sterlin (GBP), Japon yeni (JPY), Çin yeni (CNY) ve diğer birçok para karşısında değer kaybetti.
Dolar ile ilişkisi kapsamında Bitcoin sıklıkla büyük hisse senedi endekslerini, forex ve diğer finansal piyasaları bağımsız olarak hareket ettiren ilişkisiz bir varlık olarak tanımlanmaktadır. Sonuç olarak da zor günler geçiren ABD dolarına karşı bir koruma olarak görülür ve Bitcoin sahipleri enflasyonun olumsuz etkilerinden korunur.
ABD doları zayıflamaya devam ederken, Bitcoin bir hedge olarak gücünü artırmaya devam edebilir. Bu Decrypt’e konuşan kripto destekli StormX platformunun CEO’su ve kurucu ortağı Simon Yu tarafından da paylaşılan bir görüş olarak dikkat çekiyor.
Simon Yu yaptığı açıklamalarda, “Federal hükümetin daha fazla para basma ısrarı ve Fed’in %2’den fazla enflasyon oranını koruma niyetini yinelemesi ile tüm piyasalarda fiyatların artmasını beklemeliyiz.” diyerek Trump’ın mali politikasının bir sonucu olarak Bitcoin’in fiyatının yakın gelecekte daha yükseğe çıkabileceğini belirtti.
Öte yandan, bu sene başlarında dijital varlık yöneticisi Grayscale tarafından yayınlanan bir raporda, CBDC’lere veya merkez bankası dijital para birimlerine olan ilginin, değer önerisini vurgulayarak Bitcoin’e olan ilgiyi artırabileceği dile getirilmişti.
Her şekilde FED tarafından uygulanan yeni mali politika geri tepmeye başlarsa ve borsa da bunun yoğun etkisi altına girerse Bitcoin’in de olumsuz olarak etkilenme ihtimali yüksek görünüyor. Ancak tüm bunlar halen daha belirsizliğini koruyor.