Son güncelleme: 8 ay önce
Ukraynalılar, Bitcoin ve diğer kripto paraları büyük ölçüde benimsedi. Yakında hükümetlerinden tam bir onay damgası da alabilirler.
Haberin Özeti
- Ukrayna’daki Dijital Dönüşüm Bakanlığı, ülkede kripto paraları yasallaştıracak bir yasa tasarısı hazırladı.
- Tasarı, yasalaşma yolunda büyük bir engeli aştı.
Ukrayna Parlamentosu, bugün, kripto paraları ülke içinde yasal hale getirmek ve kripto borsalarının ülkede resmi olarak faaliyet göstermesine olanak sağlamak için “evet” oyu verdi.
Ukrayna ve Bitcoin
Bitcoin de dahil olmak üzere tüm kripto paralar, Avrupa’nın en kalabalık yedinci ülkesi olan Ukrayna’da şimdiye kadar yasal olarak bir “gri” alanda idi. Bununla birlikte, blockchain veri şirketi Chainalysis, Ukraynalıları Eylül 2020’de dünyada kripto parayı en çok benimseyen halk olarak tanımladı.
Şimdi, Ukrayna’daki tasarı gerçekten de yasalaşırsa, bankalar kripto şirketlerindeki hesapları almakta özgür olurken; vatandaşlar da olası bir hırsızlık durumunda yasal korumaya sahip olacak.
Dijital okuryazarlığı ve çevrimiçi erişimi geliştirmek için 2019 yılında oluşturulan Dijital Dönüşüm Bakanlığı, söz konusu yasayı hazırladı.
Ukrayna Halkı, Bitcoin’e Güveniyor
Bakan Yardımcısı Oleksander Bornyakov, konu ile ilgili basın açıklamasında, “Özel mevzuatın kabul edilmesi, dövizlerin Ukrayna pazarı için cazibesini artıracak. Bu da Ukrayna’daki kripto endüstrisinin ve genel anlamda ekonomik faaliyetlerin daha da geliştirilmesi için güçlü bir teşvik olacak.” ifadelerini kullandı.
Bu karar, kripto benimseme oranının yüksek olduğu Doğu Avrupa’da özellikle önemlidir. Chainalysis raporuna göre, Ukrayna’da yüksek derecede yolsuzluk ve varlıklara el konulması sebebiyle bankalara olan güven son yıllarda önemli ölçüde düştü. Bu nedenle de vatandaşlar, varlıklarını korumak için yoğun bir şekilde kripto paraya yöneldiler. Ukrayna’da geçen yıl 8.2 milyar Dolarlık kripto para işlemi gerçekleşti. Son yasa ile birlikte ortaya çıkacak olan düzenlenmiş borsalar ve kripto işletmeleri, bu sayıyı daha da yukarı çekebilir.